Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I juli lanserade Alternativ för Sverige en kampanj om att Sverige borde ändra fokus från invandring till ”återinvandring”. Runt en halv miljon människor ska enligt partiet tvingas lämna landet. Det handlar om allt från asylsökande till ”tiggare”. Men även personer som fått svenskt medborgarskap om de till exempel inte arbetar, har begått brott eller inte lärt sig svenska. 

I anslutning till kampanjen gav partiet ut en pamflett som till sin form påminner om en omdiskuterad broschyr som Socialstyrelsen gav ut i början av året. Det har fått Socialstyrelsen att reagera.

”Fake news”

I ett mejl som Expo tagit del av uppmanar myndigheten Alternativ för Sverige att upphöra med använda deras grafiska profil. Mejlet skickades den 31 juli.

Ola Billger, kommunikationschef på Socialstyrelsen och den som skrev mejlet till Alternativ för Sverige, menar att partiets pamflett har ett grafiskt uttryck som är intill förväxling likt Socialstyrelsens. Enligt honom är det problematiskt eftersom det finns en risk att den som läser pamfletten kan missta detta för myndighetsinformation.

– Det är förstås särskilt allvarligt i tider av fake news. Det är viktigt att medborgarna känner förtroende för den information som kommer från myndigheter, och jag noterar ju också att de förvanskat Migrationsverkets logga vilket kan öka risken för missförstånd, säger Ola Billger.

Utebliven respons

Expo har sökt Alternativ för Sverige för att få ett svar på om partiet tänker dra tillbaka sin pamflett och ändra den grafiska profilen på kampanjen. Ingen har dock återkommit. Inte heller Socialstyrelsen har fått någon respons på sin uppmaning,

– Nej, de har inte svarat oss ännu, säger Ola Billger.

Har ni för avsikt att vidta rättsliga åtgärder om partiet inte slutar använda sig av pamfletten?

– Det är ingenting vi har bestämt ännu. Vi får diskutera vidare hur vi väljer att agera nu och se över vilka möjligheter som finns.

Innehållet inte problemet

Ola Billger påpekar samtidigt att det inte är vad som sägs i pamfletten som myndigheten har synpunkter på.

–  Jag tänker inte göra en bedömning av själva innehållet i broschyren. Yttrandefrihetens och åsiktsfrihetens gränser är och ska vara vida, inte minst under en valrörelse. Men vi tycker fortsatt att det är fel av dem att använda vår grafiska profil och vi vill att de upphör med det.

Alternativ för Sverige bildades av ledande personer från det ungdomsförbund Sverigedemokraternas bröt med 2015. Partiet har lockat över ett antal ledande personer från Sverigedemokraterna, bland annat riksdagsledamoten och den före detta partiledaren Mikael Jansson.