Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Europaparlamentet kammare meddelade på onsdagen att gruppen Identitet, tradition och självständighet, ITS, upphör efter att fem rumänska ledamöter lämnat in ett besked om att de lämnar gruppen. Gruppen bildades januari 2007 och bestod av 23 ledamöter från diverse högerextrema, främlingsfientliga och extremnationalistiska grupper i Europa. Bland annat ingick franska Front National och belgiska Vlaams Belang i gruppen.

Upprinnelsen till avhoppen är en kontrovers inom gruppen mellan de rumänska ledamöterna och Alessandra Mussolini från det italienska partiet Azione Sociale. Alessandra Mussolinis, som är barnbarn till fascistledaren och diktatorn Benito Mussolini, ska i ett uttalande ha förnedrat rumäner. Enligt den tyska tidningen der Spiegel ska hon ha sagt:

"Att bryta mot lagen har blivit en del av rumäners livsstil, och det är inga småbrott, utan skrämmande brott, som ger en gåshud."

De fem rumänska ledamöterna, tillhörande Storrumänska partiet, reagerade starkt på Alessandra Mussolinis uttalanden. Corneliu Vadim Tudor, ledare för partiet svarade genom att säga att Alessandra Mussolinis generaliserande uttalande påminde om Benito Mussolini, skriver der Spiegel. Krav på att Alessandra Mussolini skulle lämna gruppen framfördes.

För ungefär en vecka sedan fick italiensk polis större befogenheter att avvisa invandrare från EU. Beslutet är en konsekvens av het debatt som uppkommit efter en rad brott begångna av fattiga rumänska invandare. Lagändringen har påverkat relationen mellan Italien och Rumänien, uppger nyhetsbyrån TT.