Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En rörbomb skickades den 26 februari 2004 till Departementet för mångfald och dialog i Scottsdale, som ligger nära Phoenix. Don Logan, som mottog brevet, skadades svårt i attacken. Logan var vid attacken chef över kontoret. När han öppnade paketet som bomben låg i exploderade den. Förutom Logan så skadades även två av hans medarbetare.

Trots att bomben skickades specifikt till Logan, som är afroamerikan, ansåg juryn som förkunnade domen mot Mahon att det inte rörde sig om ett hatbrott. Domaren försvarade efter rättegången juryns åsikt, med att den inte blivit specifikt tillfrågad att ta ställning till om det rörde sig om ett hatbrott.

Mahon köpte delarna till bomben på flera olika håll, i vad som verkar ha varit ett försök att förvilla polisen. Han skrev också ett testamente, i händelse av att han skulle skjutas om han greps. I det skrev han att attacken utfördes till minne av bland andra Oklahomabombaren Timothy McVeigh, rapporterar Southern Poverty Lawcenter.

En person som kopplats ihop med Mahon är en tidigare ledare för Ku Klux klan i Kalifornien. Han var Mahons mentor under en längre tid. Undersökningsledare hyser starka misstankar om att ledaren hjälpt Mahon med att få tag i delar till brevbomben och att han var medveten om att dessa skulle användas för brottslig verksamhet.

Innan domen förkunnades sa Mahon att han var oskyldig och att han inte tänkte be om ursäkt för något han inte gjort. Åklagarsidan menade att bevisningen i målet var väldigt övertygande och att Mahon planerat dådet minutiöst.