Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Det allvarliga är att det ser ut som vårt material, säger Mattias Thorsson, kommunikationschef för Moderaterna i Stockholm, till Aftonbladet.

Runt om i Stockholm har plakat spridits med texten ”Nu sänker vi tandvården till 50 kr för illegala invandrare”. Affischen har en bild på Ulf Kristersson med Moderaternas logotyp i högra hörnet. Men det är inte Moderaterna som står bakom affischerna. Istället handlar det om propaganda från organisationen Nordisk ungdom.

– Det är dels affischer men också flygblad som man sätter upp på anslagstavlor och så vidare. Extrema grupper har uppenbarligen bestämt sig för att försöka sabotera vår valkampanj, säger Mattias Thorsson till Aftonbladet.

Moderaterna uppger till Aftonbladet att partiet kommer att polisanmäla affischerna på varje plats som de sätts upp. Partiet har även informerat Säpo och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Tidigare kampanjer

Det är inte första gången Nordisk ungdom använder sig av andra partier för att föra ut sin propaganda.

I valet 2010 bedrev organisationen kampanj som utgav sig för att ha Centerpartiets ungdomsförbund som avsändare. Organisationen rapporterade då även om sabotage mot Centerpartiets lokaler i syfte ”att stänga centerpartisterna ute från deras egna lokaler, med lim och fogmassa i låsen och hänglås på dörrarna”. 

Ämnen i artikeln