Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Vid Tyresö slottspark, söder om Stockholm, samlades ett 100-tal högerextremister från Info14 och deras nätverk Fria nationalister. På plats var även ett tiotal nationaldemokrater med partiledaren Marc Abramsson i spetsen. Abramsson uppmanade åhörarna att rösta på partiet i valet till EU-parlamentet. Ett stort antal poliser var på plats, men arrangemanget kunde genomföras utan några störningar.

Nationaldemokraterna, som har två kommunala mandat i Södertälje och ett i Nykvarn, har under senare tid samarbetet med det nazistiska nätverket Fria nationalister för att nå ut med sin propaganda. Vid sitt tal tackade Abramsson, som sitter i Södertäljes kommunfullmäktige, för samarbetet.

Tidigare under dagen var Nationaldemokraterna på Politikertorget i Södertälje. För ett fåtal åhörare talade Marc Abramsson även där om EU-valet.

Stökigt i Skellefteå

I Skellefteå utbröt bråk och tumult när ett 30-tal aktivister från Svenska motståndsrörelsen var på plats för att dela ut propaganda och sälja sin tidning. En motdemonstration på 800 personer skrek slagord och kastade ägg mot nazisterna. Ett 40-tal poliser bildade ring runt nazisternas, men likväl uppstod det handgemäng mellan grupperna, uppger svt.se.

Cirka tio aktivister från Nordiska rikspartiet hade flygbladsutdelning i centrala Jönköping. Folkfronten, tidigare Nationalsocialistisk front, hade ett möte endast för medlemmar och sympatisörer i Arboga.

Grupperna har de senaste åren gemensamt gått i en demonstration i Stockholm, den så kallade Folkets marsch. På grund av konflikter mellan de olika organisationerna ställdes den dock in i år.

Anders Dalsbro
Erik Sidenbladh

Bildspel: Stökigt i Skellefteå