Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I slutet på september i år blev Joakim Karlsson knivhuggen och misshandlad till döds. Tre personer är misstänkta, samtliga med kopplingar till SMR. Än så länge är dock bara två av männen, 17 och 18 år gamla, häktade. Den tredje personen, 21 år gammal, är efterlyst, men fortfarande på fri fot.

På Svenska motståndsrörelsens hemsida skriver man i en artikel att 17- och 18-åringen har deltagit i vissa av organisationens aktiviteter, men att de inte är medlemmar. Den misstänkta 21-åringen bekräftas vara en aktivist inom organisationen, om honom skriver de att han har "ett mycket gott rykte inom organisationen och är känd för att alltid ställa upp och hjälpa till och att aldrig vika vid konfrontationer".

Svenska motståndsrörelsen skriver även att de inte vill uttala sig mer om fallet förrän det har kommit fram mer fakta. Den ledande aktivisten Emil Hagberg kommenterar mordet på Svenska motståndsrörelsens hemsida:

"Om detta stämmer så har jag väldigt svårt att tro att han skulle ha gjort något sådant här oprovocerat."

Motivet till mordet är inte känt. På internetforum cirkulerar spekulationer om flera olika motiv. Oavsett orsak återkommer många till att våldet inte var oprovocerat.

Händelsen har lett till flera långa diskussioner på olika internetforum. På Flashback finns det både dem som fördömer dådet, men också dem som ställer sig mer neutrala till händelsen. Andra menar att mordet var en del av kampen. En av teorierna på Flashback är att Joakim Karlsson eventuellt kan motarbetat gärningsmännen när de satt upp nazistpropaganda.

" Inget brott, såklart. Att knivhugga någon som aktivt motarbetar nationalism, men dumt eftersom de nu antagligen försvinner från sitt nationalistiska arbete under en bra tid." skriver en av dem som föreslagit den teorin.

Trots männens låga ålder är de båda häktade männen förutom misstankarna om mordet på Joakim Karlsson, även misstänkta för hets mot folkgrupp och grov misshandel. 17-åringen är dessutom redan dömd till flera andra brott, bland annat brott mot knivlagen.

En känd nazist med bakgrund i Svenska motståndsrörelsen beskriver de misstänkta gärningsmännen så här:

"Toppenkillar, oavsett om de satt bladet i den här gossen eller inte".

Personen säger också att han tror att Joakim Karlsson inte är den första eller den sista människan som har fått sätta livet till för att något "brakat åt helvetet, så släpp det och gå vidare".

Diskussionen på Flashback är till och från hätsk.

"Vad sjutton är det här? Dessutom resulterade händelsen med ett dödsfall. Idioter. Sådant här ger bara mer motivation i kampen mot er", kommenterar en person.

Svaret personen får är följande:

"Jag gnäller inte, men förvänta er inte att ert våld kommer stå oemotsagt. Tvärtom hoppas jag att kampen radikaliseras ytterligare. 'Dessutom resulterade händelsen med ett dödsfall, buhu'… Förvånad över att det finns människor som tar kampen på allvar?"´

Andra spekulationer som florerar på Svenska motståndsrörelsens kommentarsfält är att övervakningsfilmen på mordet har klippts för att "sätta dit de misstänkta".

"Här ser vi en sionistisk konspiration mot den vita rasen", skriver en person.