Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 4 februari skrev Örebropolisen Peter Springare ett inlägg på Facebook. Inlägget inleds med: "Jag är så jävla trött. Det jag kommer att skriva här nedan är inte politiskt korrekt. Men det skiter jag i". Sedan listar han olika "länder som representerar veckans alla brott" och lägger ut namn på påstådda, misstänkta gärningsmän.

Inlägget har blivit viralt och lett till starka reaktioner. Peter Springare har kritiserats utifrån att han som polis har ett ansvar hur han uttrycker sig. Kritiken har varit kopplad till att Peter Springare spridit rasistiska idéer och att han på sociala medier berättat om pågående polisutredningar. Inlägget är också föremål för en internutredning.

Samtidigt är det många som visat stöd för Peter Springare och för den situation de menar att polisen jobbar under. En Facebookgrupp som startats för att visa stöd för Peter Springare och poliskåren har i nuläget runt 140 000 medlemmar.

Men Peter Springare hyllas även på diverse högerextrema sajter och organiserade högerextremister postar inlägg i stödgruppen på Facebook. Länkarna som de delar går till nazistiska och högerextrema sajter som Nordfront, Motgift och Fria Tider.

Flera av inläggen syftar till att få de som ingår i Facebookgruppen att välja bort etablerade medier och istället vända sig till högerextrema sajter för att få information. En person som haft en ledande ställning i nazistiska sammanhang sedan decennier skriver till exempel:

"Det är inte kört för gamla Sverige. Se bara till att det inte stannar vid ett medlemskap här. Prata på era arbetsplatser om samhällsproblemen. Sprid länkar till alternativ media i era öppna flöden. Besök inte de medier som står bakom eländespolitiken."
 

 fb springare

 

En annan person som delar en artikel från Fria Tider i Facebokgruppen är inne på samma spår:

"Hjälp gärna alternativmedia framåt. Pissmedia håller folket i ett järngrepp. Dom styr hur vi ska tycka, tänka och agera. Bestämmer vem som är god och vem som är ond, vem som ska lyftas och vem som ska sänkas."

 

 

 

 fb springare

 

Flera andra inlägg sprider ett liknande budskap.

Den som väljer att följa deras uppmaningar hamnar på sajter där rasism och hat mot minoriteter sprids – men även ett utbrett hat mot poliskåren. I sin handbok för aktivister skriver till exempel nazistiska Nordiska motståndsrörelsen att "polisens främsta uppgift är att vara ett maktredskap åt systemet /…/ polisens uppdrag, vad oss beträffar, är att bekämpa oss."

Synen på polisen är något som också återspeglar sig i den utåtriktade verksamheten. Förra året gick till exempel aktivister från Nordiska motståndsrörelsen i en samlad attack mot poliser i samband med att organisationen höll en manifestation i Stockholm. Det rättsliga efterspelet pågår fortfarande, än så länge har sex personer dömts för inblandning i händelsen.

I slutet av förra året sa en ledande aktivist i Nordiska motståndsrörelsens poddradio om poliser: "En vacker dag så kommer de att pryda våra lyktstolpar, vill jag lova."

I stödgruppen på Facebook anges att den syftar till "att stötta Peter och poliskåren i deras tunga arbetssituation". Till SVT Nyheter säger grundaren av Facebookgruppen, Patrik Markström, att det nästan är omöjligt att hålla full koll och administrera gruppen.

– Det blir så när det blir en så stor grupp. Vi försöker hålla rent så gott vi kan. Det var också därför jag valde att det skulle vara en offentlig grupp. Jag ville inte att det skulle bli en sluten grupp där massa rasister samlas och skriver konstigheter. Det får inte bli rasisttjafs. Blir det för mycket anmälningar till Facebook kan de stänga ner hela gruppen, säger Patrik Markström till SVT.

Expo har sökt men inte lyckats nå Patrik Markström för en kommentar.

 

 

Ämnen i artikeln