Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var på onsdagen när polisen skulle verkställa ett beslut om att ta ifrån en 49-årig man hans skjutvapen, som han tidigare haft licens för, som polisen blev beskjutna. 49-åringen hade nekat lokala myndigheter att utföra en obligatorisk vapenkontroll och barrikaderat sig i sitt sovrum. När polisen anlände sköt han genom sovrumsdörren. Två poliser skottskadades och två andra skadades av splitter. En av poliserna uppgavs först ha dött av skadorna, en uppgift som senare visade sig vara felaktig. Hans tillstånd är dock fortfarande allvarligt. Gärningsmannen ska själv ha skadats lindrigt och tagits i förvar. Polisen beslagtog även ett 30-tal vapen från 49-åringens hem.

Skjutningen har lett till kraftiga reaktioner i Tyskland och Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann säger i ett uttalande att de måste titta närmare på den högerextrema Reichsbürger-rörelsen som 49-åringen uppges vara ansluten till:

"Det är uppenbart att de här människorna är så övertygade om sin ideologiska åskådning att de är beredda att ta till våld mot poliser", sa han, rapporterar The Independent.

Herrmann förklarade vidare att gruppen sedan tidigare varit under intensiv övervakning av säkerhetspolisen, men att den övervakningen nu kommer att utökas.

Reichsbürger-rörelsen (ungefär Medborgare i riket) består av grupper som förnekar den tyska republiken som den ser ut efter andra världskriget. Gruppen erkänner endast de tyska gränserna under Hitlerregimen, det så kallade Tredje riket, 1937. Enligt rörelsen är Tyskland fortfarande ockuperat av de allierade.

Det "rätta" riket styrs enligt anhängarna av en exilregering, men olika grupper inom rörelsen konkurrerar med varandra och samtliga hävdar att det är just de som är ledare för Tyskland.

Grupper i rörelsen har vägrat betala skatt, sålt fullmakter och bostäder och utfärdat ogiltiga myndighetsbeslut i "rikets" namn.

Enligt tysk säkerhetspolis består rörelsen av en mängder olika små grupper som bygger sin världsbild på konspirationsteorier, antisemitism och en antidemokratisk ideologi. Antalet anhängare beräknas till hundratals, men antalet sympatisörer till ideologin beräknas vara fler.

Det senaste året har antalet rasistiska våldsdåd i Tyskland fördubblats jämfört med föregående år.

UPPDATERING:
En av de poliser som skottskadades i samband med tillslaget mot 49-åringen har avlidit av de skador han ådrog sig.