Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Legida är Leipzigs svar på den antimuslimska folkrörelsen i Dresden, Pegida (Patriotiska européer mot islamisering av västvärlden). I måndags samlade Legida 2 000 personer i staden Connewitz i östra Leipzig för att fira organisationens årsdag.

Demonstranter slog sönder fönster och försökte bygga upp barrikader, bilar sattes i brand och även en lägenhetsbrand utbröt under kravallerna, rapporterar Deustche Welle. Fem poliser uppges skadade. Motdemonstranter slog samtidigt sönder en buss som hyrts av Legida-anhängarna.

57 brott har anmälts i samband med kravallerna. Det rör sig om vapenbrott, innehav av explosiva föremål och brott mot ordningslagen. 211 högerextremister har gripits.
I samband med Pegida-demonstrationen samlades tusentals motdemonstranter i ett fackeltåg.

Motdemonstrationen anordnades av en allians mellan kyrkor, fackföreningar och NGO:s, men även företag som Porsche och BMW hade uppmanat till en mänsklig ring kring stadens centrum i protest mot Legida.

Leipzigs borgmästare Burghard Jung (SPD) kallar gatuprotesterna för "öppen terror".

– Det var rent våld, inget annat, säger Jung.

Generalsekreteraren i delstaten Sachsen, (SPD) riktar dessutom en känga till underrättelsetjänsten för att de inte haft koll på extremisterna i förväg.

– Hur kan en mobb på 250 våldsamma nazister vandalisera Connewitz utan att underrättelsetjänsten varnat om denna fara i förväg, sa han i tisdags.

På senare tid har demonstrationer kopplade till Pegida-rörelsen minskat. Men i Tyskland befarar man nu att de sexuella övergreppen i Köln kommer att väcka nytt liv i Pegida. Förra veckan upplöste polisen en Pegida-demonstration på 1 700 personer i Köln efter att deltagare börjat kasta flaskor och smällare.

Ämnen i artikeln