Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Efter snart en månads förhandlingar presenteras i dag den nya partigruppen i EU. Det är resterna från den tidigare gruppen IND/DEM, där bland annat Junilistan ingick, som vänt sig högerut för att hitta nya bundsförvanter. Kvar från IND/DEM är det grekiska partiet LAOS, vars ledare George Karatzaferis bland annat gjort sig känd för sina antisemitiska utspel, och det nederländska partiet Staatkundig Gereformeerde Partij, SGP.

Lega Nord och UIKP

De två största partierna i gruppen är Lega Nord och UK Independence Party, UKIP. Det högerextrema partiet Lega Nord, som i dag är stödparti till Silvio Berlusconis regering, var under förra mandatperioden med i gruppen UEN, som i och med ommöbleringen av grupperna nu med största sannolikhet kommer att upphöra.

UKIP är ett populistiskt anti-EU parti som flera gånger spelat ut det främlingsfientliga kortet i sina valrörelser.

Namnet inte klart

Gruppens namn är ännu inte helt klart. Enligt EU observer står det mellan "A Europe of Free Peoples" eller "A Europe of Peoples for Liberty".

De andra partierna som kommer att ingå i gruppen är Dansk Folkeparti, Sannfinländarna och Democratic Unionists från Nordirland.

Enligt EU observer finns det fortfarande möjlighet att gruppen kommer att bjuda in ytterligare partier till samarbete.