Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

AfD har nu etablerat sig i åtta av Tysklands 16 delstater. I Sachsen-Anhalt i forna DDR blev AfD, som bildades så sent som 2013, näst största parti med drygt 24 procent av rösterna, endast slaget av Angela Merkels CDU.

Preliminära valresultat (2011 års valresultat inom parentes):

 • Baden-Württemberg
  SPD 12,7 (23,1)
  CDU 27 (39)
  Gröna 30,3 (24,2)
  FDP 8,3 (5,3)
  AfD 15,1 (-)
 • Rheinland-Pfalz
  SPD 36,2 (35,7)
  CDU 31,8 (35,2)
  Gröna 5,3 (15,4)
  FDP 6,2 (4,2)
  AfD 12,6 (-)
 • Sachsen-Anhalt
  SPD 10,6 ( 21,5)
  CDU 29,8 (32,5)
  Gröna 5,2 (7,1)
  Linke 16,3 (23,7)
  FDP 4,9 (3,8)
  NPD 1,9 (4,6)
  AfD 24,2 (-)

Partiets framgångar betyder att Tyskland numera har ett etablerat högerpopulistiskt parti som förändrat det politiska landskapet. AfD är ett typiskt enfrågeparti som dominerats av den invandrafientliga flyktingpolitiken.

Enligt valundersökningar har AfD lyckats engagera många soffliggare – i Sachsen-Anhalt och Rheinland-Pfalz steg valdeltagande med tio procent, i Baden-Württemberg med fyra procent.

Förutom soffliggare har AfD tagit väljare från i stort sett alla etablerade partier, i Sachsen-Anhalt även många från vänsterpartiet Die Linke.

Söndagens framfart medför att det blir allt svårare för de etablerade partierna att bilda slagkraftiga delstatsregeringar. Nya, oväntade allianser måste till för att skapa politisk stabilitet. Ingen räknar med att AfD kommer att bjudas in till regeringsförhandlingar – den här gången.

För förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater blev söndagens val en klar besvikelse. Partiet gick tillbaka i alla tre delstater. Sämst gick det i folkrika Baden-Württemberg där CDU tappade runt 12 procent och där de Gröna blev största parti med runt 30 procent av rösterna. AfD fick runt 15 procent.

I Rheinland-Pfalz tappade CDU några procent jämfört mot valutgången 2011. SPD blev största parti och ökade något. AfD fick i delstaten drygt 12 procent.

I Sachsen-Anhalt backade CDU något men behöll tätpositionen. Socialdemokratiska SPD gjorde ett katastrofval på bekostnad av AfD som alltså fick knappt 25 procent av väljarnas röster, ett resultat som överträffade alla opinionsmätningar.

Många experter trodde att AfD skulle bli en dagslända när partiet splittrades i samband med förra sommarens partikongress då en grupp med nuvarande partiledaren Frauke Petry revolterade mot partiets grundare Bernd Lucke.

Den nya AfD-ledningen satsade då på en tydligare främlingsfientlig politik som fick oväntad draghjälp i samband med höstens flyktingkris. Inte ens partiledarens uppmärksammade uttalande i vintras att den tyska polisen skulle kunna använda skjutvapen mot illegala invandrare från Österrike har skrämt partiets anhängare, snarare tvärtom.

Enligt tyska experter har Förbundsrepubliken aldrig tidigare upplevt en så snabb och dramatiskt förändring av det politiska landskapet som nu. AfD kan inte längre räknas som ett begränsat eller marginellt fenomen, heter det efter söndagens delstatsval.

Segerrusiga AfD-politiker förklarade när valresultatet stod klart att partiet inte är en samlingsrörelse för de arga, de besvikna och eller de frustrerade utan AfD numera en stor "demokratimaskin" som blir att räkna med i alla kommande tyska val.

Tidigare har tyska delstatsval knappast haft avgörande betydelse för den tyska nationella politiken. Nu påverkas hela EU av valutgången eftersom förbundskansler Angela Merkel försvagats på hemmaplan. Hennes försvar av asylrätten har fått en allvarlig törn.