Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Natten mellan den 9- och 10 oktober 2009 satt Trez och pratade med en 22-årig manlig bekant i en bil vid Västra Skrävlinge kyrkoväg i Malmö. 22-åringen såg hur en man med snabba steg närmade sig dem. Han fick en dålig känsla och försökte åka därifrån, men fick inte igång bilen. Plötsligt fyllde ett ljus bilen från, vad 22-åringen trodde, var mannens mobiltelefon och en svensk cirka 40-årig man såg in genom bilrutan. Mannen höll en pistol och innan 22-åringen hann ta skydd började mannen skjuta. Ett helt magasin avlossades - totalt 10 skott. Skytten lämnade sedan platsen. 22-åringen uppger att han, träffad av ett skott i huvudet och minst två till på kroppen förgäves försökt få kontakt med Trez. Hon hade träffats i huvudet. Han tog sig kraftigt blödande ur bilen och kallade på hjälp. Trez rörde sig fortfarande inte när polis och sjukvårdspersonal kom till platsen. Hon avled senare på sjukhuset vid 12.00-tiden på dagen, den 10 oktober 2009.

Peter Mangs fortsatte under dagen att neka till brott. Han förnekade att han varit på platsen vid mordtillfället.

22-åringen har i vissa tidigare förhör till skillnad från andra vittnen sagt att "dem började skjuta", vilket försvaret tolkar som att det var flera gärningsmän vid mordet. 22-åringen har dock inget minne av att han sagt detta. Enligt Mangs advokat har det även förekommit flera andra skjutningar på platsen, till exempel 2005 och även en ett år efter mordet. Tre dagar efter dådet anger också någon i ett tips till polisen att tre gärningsmän ska ha skjutit Trez och 22-åringen. Det behöver alltså enligt försvaret inte vara Peter Mangs som utfört mordet.

I Mangs dator har har polisen hittat anteckningar om 22-åringen och dennes anhöriga. I anteckningarna beskrivs 22-åringen som kriminell och som en buse. Åklagare Solveig Wollstad uppger även i rätten att Mangs ska ha erkänt mordet på Trez till en vän.

22-åringen lider numera av bland annat panikattacker, permanent nedsatt syn och kraftig huvudvärk i särskilt dagsljus på grund av sina skador. Han och hans familj har även tvingats att flytta till en annan ort.

– Mitt liv är förstört. Jag kommer aldrig att bli som förut, säger han.

Mangs om vapenfynden

När åklagaren frågade om Mangs har någon kommentar angående de fynd bestående av vapen, masker och en stridsväst man hittat i hans lägenhet svarade den misstänkte serieskytten kort:

– Nej, jag vet inte riktigt vad ni syftar på när ni säger kommentar. Jag har ingen kommentar.

Den stora mängd vapen och tillhörande saker man hittat i lägenheten förklarar Mangs med att han ville experimentera med olika delar och att det är anledningen till varför han bland annat köpt flera vapentillbehör. Han ska bland annat ha haft en lampa monterad på sina vapen vilken han säger sig ha lyst på "udda" människor med. Han vill dock inte gå in närmare på de experiment han säger sig ha utfört.

– Jag är ju tekniskt intresserad, säger han.

Mangs säger sig även ha lånat ut delar av sin pistol till en vän och att han därför inte kan knytas till något av dåden där dessa enligt polisen används.

– Delar går att flytta runt, och jag hade ingen kontroll över var de befann sig den kvällen.

En frustrerad åklagare undrar om Mangs "inte bara sitter och hittar på" efter att ha frågat om han menar att det var hans vän som utfört dåden och då av Mangs fått ett nekande svar. På detta svarar Mangs helt sonika "nej". Han vill inte heller svara på om hans vänner haft samma intressen som honom eller på vilket sätt de umgåtts.

Mangs ska ha erkänt mordet på 20-åriga Trez West Persson 2009 för flera personer, däribland en barndomsvän som sedan tipsade polisen. Mangs nekar till att han erkänt, men säger samtidigt att de haft en väldigt extrem jargong på grund av de bådas distans till samhället. Mangs har erkänt att han begått mordet på Trez vid flera tillfällen, däribland i ett samtal med en sjukvårdare. Mangs förklarar erkännandena med att han gjort ett socialt experiment för att analysera reaktioner och dylikt.

Angående de lösmustascher, masker, löständer och andra maskeringsartiklar man hittat i lägenheten förklarar Mangs dessa som ett fritidsintresse. Han ser det som ett sätt att träna sig i att kontrollera sitt adrenalin och säger sig till exempel ha talat med polisen beväpnad och med fingret på vapnets avtryckare. Han har även besökt en bank beväpnad. Detta är enligt Mangs ett intresse – ett sätt att studera känslor och beteenden.

– Jag vill befria mig från den nervositet som många känner i sådana situationer. Det är en helt ofrivillig känsla, säger Mangs. Han nekar dock till att han gjort detta i träningssyfte inför de brott han är misstänkt för. Mangs säger sig också ha varit alltför absorberad av sina intressen för att komma ihåg vad han gjort under de tillfällen brotten han är åtalad för skett.

Den misstänkte serieskytten kommer att höras fler gånger under rättegångens lopp.

Ämnen i artikeln