Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tidigare pristagare

 • 2009: Tidskriften Expo
  2010: Anne Sjögren
  2011: Vilma Nuñez de Escorcia
  2012: Maryam Al-Khawaja
  2013: Svetlana Gannusjkina
  2014: Soraya Post och Thomas Hammarberg
  2015: Yang Jisheng
  2016: Jac Sm Kee

– Jag är mycket glad och överraskad över att man i Sverige känner till och uppmärksammar det arbete vi bedriver. Priset ger verkligen motivation, säger hon till Expo.

Juryns motivering är att Claudia Dantschke under decennier arbetat mot extremism men också för att hon aktivt deltar i den offentliga debatten med böcker och artiklar och verkar för att nyansera bilden av islam och muslimer. Priset är på 200 000 kronor.

Claudia Dantschke har sedan 2001 arbetat för Zentrum demokratische Kultur, en organisation som arbetar för att främja upplysningsidéer och demokratiska värden. Hon har kartlagt och tagit fram strategier mot antidemokratiska och våldsbejakande nätverk i tyska lokalsamhällen.

– Varje ideologi har sina egna berättelser, men det finns mekanismer som är lika för dessa totalitära ideologier. De egna har alltid rätt, allt är svart och vitt. Vi arbetar individuellt och söker efter orsaker. Det är också viktigt att skapa något som kan ersätta vad man eventuellt går miste om när man lämnar en totalitär miljö.

Priset delas ut på onsdagskvällen vid en ceremoni på Norstedts förlag i Stockholm.