Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Jeramiah Munsen, 19, dömdes till fyra månaders fängelse för hatbrott efter att han svängt en hängsnara framför deltagare i en protestdemonstration mot "Jena 6" fallet. Han erkände att "han och andra personer diskuterat Ku Klux Klan och hur de trodde att Klanen skulle ha agerat mot demonstrationerna i Jena", uppger justitiedepartementet i ett uttalande, enligt CCN.

"Jena 6"

2007 åtalades sex svarta pojkar för mordförsök på en vit klasskamrat i staden Jena, Louisiana. Brottsrubriceringen tolkades som allt för sträng och rörde upp känslor i staden. Åtalen mot eleverna mildrades, men kritiken upphörde inte. Kritikerna menade att det amerikanska rättsväsendet har olika måttstock för svarta och vita.

Upprinnelsen till misshandeln på skolan var att tre vita elever placerat hängsnaror i ett träd dagen efter att en svart elev suttit under det. Skolledningen reagerade inte på tilltaget. Det inträffade skapade oro på skolan och motsättningar mellan eleverna.

Vit makt-kampanj

Även olika nazistiska grupper reagerade på misshandeln och protesterna. Bland annat ledaren för Nationalist Movement, Richard Barret, som sökte upp den misshandlade pojken och erbjöd honom och hans familj hjälp med att föra fram deras syn på det inträffade i medierna.

En annan vit makt-aktivist publicerade på internet kontaktuppgifter och namn på de sex åtalade pojkarna med uppmaningen "Lynch the Jena 6".