Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under förra veckan nekade Högsta domstolen mannen, som är i 60-årsåldern, prövningstillstånd för sin överklagan av tingsrättens dom om olaga hot och brott mot knivlagen. Något Expo tidigare rapporterat om. Mannen har sedan valet 2022 företrätt Sverigedemokraterna, SD, som ersättare i Falkenbergs kummunfullmäktige. 

Enligt SD i Falkenbergs gruppledare i kommunfullmäktige, Roger Valestam, har mannen nu avsagt sig sina politiska uppdrag för partiet. Han riskerar också uteslutning ur SD, då det enligt Valestam startats ett personärende mot honom.

– Självklart är det inte okej – det är inte mer med det. Därför har vi också startat det här personärendet. Han skickade in i lördags att han avgår, säger Roger Valestam till Expo.

Det var i början av juni 2022 som den nu avgående poltikern hotade sin granne till livet. Upprinnelsen till händelsen ska enligt SD-politikern vara ett grannen kört för fort genom deras gemensamma bostadsområde. Med sig hade han en större kniv och en medlemsbok i en karateförening som han påstod gav honom rätt att döda sina grannar.

Kravet: lös interna problem

Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg krävde redan i fredags i en kommentar till Expo 60-åringens avgång.

– Jag kan konstatera att om det varit en socialdemokrat så hade han fått avgå direkt, säger han och fortsätter:

– Han har ju åsidosatt hela demokratin och rättssamhället och tagit lagen i egna händer, det är jätteallvarligt. Det är en väldigt dålig representant för kommunfullmäktige i Falkenberg, säger Per Svensson.

Han uppmanar SD att ta tag i det som han beskriver som ”stora interna problem”.

– Det är ju tyvärr så att det har visat sig i varje mandatperiod att det finns personer i det partiet i Falkenberg och Halland som får hoppa av på grund av att de har ett kriminellt förflutet. Uppenbarligen har de rätt stora problem internt och de måste man ta tag i, säger Per Svensson.

SD Falkenbergs gruppledare i kommunfullmäktige, Roger Valestam, känner inte igen sig i att SD skulle ha interna problem lokalt eller regionalt. Han uppger att han fick reda på domen mot SD-politikern i samband med att Expo sökte honom under fredagen.

– Mig veterligt så vet jag inte att någon skulle ha gjort något olagligt i föreningen, det har i så fall hänt före min tid i föreningen.

Ska ”vara föredömen”

Per Svensson, säger att det är extra viktigt att de folkvalda agerar som förebilder, med tanke på att Falkenberg haft problem med kriminalitet de senaste åren.

– Det är jätteviktigt att vi som sitter i de beslutande församlingarna är föredömen och här är det ju precis tvärtom. Vi kan inte ha en person i fullmäktige som nyligen är dömd för ett så allvarligt brott.

Sverigedemokraternas Roger Valestam tycker inte att Per Svenssons jämförelse håller.

– Jag skulle kanske inte säga att den kriminalitet vi har här är samma som att man bråkar med sina grannar. Man kanske inte kan jämföra det.

Att han hotar att döda sin granne och vid tillfället också bär kniv – ser du det som ett ”bråk med en granne”?

– Nej, det är självklart inte okej, men att jämföra på det sättet känns konstigt.

Expo har sökt den dömde mannen som varken svarat eller återkommit.

Ämnen i artikeln