Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Josef Fransson från Skövde har varit riksdagsledamot för Sverigedemokraterna sedan partiet fick sina första mandat 2010.

Under onsdagen förra veckan skrev Josef Fransson i ett inlägg på plattformen X att judar inte är svenskar. Bakgrunden är att han menar att det inte stämmer att partikollegan Björn Söder (SD) sagt att judar inte kan vara svenskar. Citatet från Björn Söder fick stor uppmärksamhet efter att det publicerats i Dagens Nyheter 2014.

”Björn Söder har ALDRIG sagt att judar inte KAN vara svenskar. Han har sagt att judar och samer inte ÄR svenskar, vilket är ett försvar av deras särställning som nationella minoriteter”, skriver Josef Fransson i sitt inlägg.

Han fortsätter sedan och skriver att detta är en syn som delas av hela SD och att judar och samer som berörs tycker att hållningen är helt okontroversiell.

Han skriver också att det står judar och samer i Sverige fritt att ”lägga sig till med en svensk identitet eller någon blandning”.

”Problematiskt”

– Jag tycker det är väldigt problematiskt, det är inte en fråga som politiker ska lägga sig i, det är upp till den enskilde individen vad man deifinierar sig som, säger Aron Verständig, ordförande för Judiska Centralrådet.

Han säger att han hört resonemanget om att judar är en minoritetsgrupp och därför inte är svenskar förut, men upplever inte att det är en uppfattning judar i Sverige delar.

– Det är liksom inte riktigt det sättet som jag tror att de flesta svenska judar ser på saken, säger Aron Verständig.

Hur ser du på ett att ett sådant här utspel kommer samtidigt som vi ser en ökad antisemitism i samhället?

– Generellt sett tycker jag att det är väldigt problematiskt och det bidrar inte till en minskad antisemitism när man politiserar kampen mot antisemitism, säger Aron Verständig.

Fransson: Tröttsam propaganda

SD:s riksdagsledamot Josef Fransson skriver att de frågor Expo ställer om hans tweet och SD:s linje i frågan är ”tröttsamma” och skriver att frågorna ställs för att få klick och för att skapa ”mörk propaganda”.

I ett mejl till Expo tonar Fransson ned sitt eget uttalande och skriver att han och SD ”försvarar Sveriges lagstadgade minoriteters rättigheter att vara sig som något annat än just svenskar”.

”Tröttsamt med människor som låtsas att de inte förstår”, skriver han och fortsätter:

”Om en svensk medborgare kallar sig jude/jude/tornedaling/rom och svensk så har jag inga synpunkter på det”.

Lyssna på Studio Expo:

Mötte skarp kritik

2014 mötte Björn Söder (SD) hård kritik efter att han i en intervju med Dagens Nyheter ifrågasatt om samer och judar är svenskar. I intervjun förde Söder ett resonemang som gick ut på att samer och judar tillhör den samiska eller judiska nationen, men bor i Sverige.

– Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet, sade han då till DN.

2018 återupprepade han samma resonemang – ett som liknar det som Josef Fransson nu gett uttryck för.

Då riktade Sametingets dåvarande ordförande Paulus Kuoljok kritik mot Söder och kallade hans utspel för valpropaganda.

– SD vinner röster på sånt här agerande, särskilt i sametäta områden. De har visat sin fientliga hållning under ganska lång tid, så jag blir inte speciellt förvånad, sade Kuoljok till SVT 2018.

Expo har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar om patiet delar Josef Franssons syn på att judar inte är svenskar, men de har inte återkommit. 

Ämnen i artikeln