Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i början av juni 2022 när två bröder och den ena broderns tvååriga dotter spelade TV-spel som deras granne bankade på dörren. Grannen är också SD-politiker och sitter som ersättare i kommunfullmäktige i en halländsk kommun.

Den ena av bröderna öppnade och möttes av SD-politikern som var upprörd, ville ta sig in i bostaden och hotade att döda de båda bröderna. I sin hand höll han en liten röd medlemsbok i en karateförening som bevisade att han har svart bälte i kampsporten. Bröderna vittnar om att SD-politikern förutom att uttala hot också sa att han med den röda boken har befogenhet från polisen att döda dem. 

Medan samtalet i dörröppningen pågick larmade den andra brodern tillsammans med sitt barn en granne som konfronterade SD-politikern. Grannen hittade då en kniv nedstoppad i politikerns byxlinning.

– Det var en svart rambokniv, ganska stor historia. Den hängde helt öppet ner i byxorna, säger grannen i polisförhör.

Upprinnelsen till SD-politikerns ilska var att han upplevt att en av bröderna kört fort med sin bil genom deras gemensamma bostadsområde, något politikern tidigare polisanmält utan att det lett till någon utredning.

Tog med ”karatebok” och kniv

I rätten säger SD-politikern att han ”fick ett infall” att konfrontera en av bröderna efter att han varit vid en sopcontainer nära sitt hem. Enligt honom var det vid sopcontainern han hittade kniven, som han säger att han tog med sig för att slänga på återvinningscentralen – efter att han varit hos grannen han nu döms för att ha hotat.

Politikern berättar i förhör att han tränat karate i 30 år och att han gick till den ena brodern, som politikern påstår har hotat honom, med sin medlemsbok i karateklubben i syfte att avskräcka.

– Jag skulle ändå gå ner och slänga skräpet, jag tar med karateboken, så kanske de inte kommer hem till mig på natten.

Han uppger också att han ”tagit ett par glas vin” för att han var orolig för att få en smäll vid mötet med sin granne.

– Det var en ren baktanke med detta. Jag tänkte att när jag går och visar boken, kanske han ger mig en smäll, då dövar alkoholen smärtan, säger SD-politikern i polisförhör.

Politikern medger att han burit kniv i syfte att ta den till återvinningen, men förnekar att han skulle ha hotat någon.

– Det är helt fel. Jag skulle aldrig klara av att döda en människa, säger han i förhör.

Han säger att grannarna har anmält honom som hämnd för den polisanmälan han lämnat in mot en av bröderna gällande den påstådda fortkörningen.

– Det här är något de hittat på själva, säger han.

Nekas prövningstillstånd

Mannen dömdes i tingsrätten redan i mars i år men överklagade tingsrättens dom till hovrätten, som inte beviljade prövningstillstånd. När nu Högsta domstolen avslagit mannens överklagan står det klart att han döms för brotten.

Polisen har också återkallat politikerns vapenlicens på grund av brottsmisstankarna han nu dömts för.

Utöver det dömer Varbergs tingsrätt honom till 80 dagsböter á 100 kronor. Han ska också betala tillbaka 6000 kronor av försvarskostnaderna till staten.

Expo har sökt SD-politikern som inte återkommit.