Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tom Boman, 56, sitter i Gällivare kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna, där han även är ledamot i kommunstyrelsen. Nu åtalas han vid Gällivare tingsrätt för hets mot folkgrupp.

Åtalet rör att han på sociala medier skrivit:

”Är man man så pissar man på somalierna som sprider död över vårt samhälle, eller så röstar man på miljöpartiet”.

Åklagaren menar att han begick gärningen med uppsåt.

Redan i februari uppmärksammade Norr media att Tom Boman på sociala medier spridit flera ”stötande inlägg”, bland annat det som han nu åtalas för. Efter det valde Tom Boman att ta en timeout från sitt politiska arbete och har efter det inte medverkat på kommunfullmäktigemötena.

Om åtalet och en eventuell dom får konsekvenser för hans fortsatta politiska arbete är oklart. När Expo når Tom Boman avslutar han genast samtalet.

Partiets ordförande i Gällivare, Eric Palmqvist, skriver i ett mejl till Expo att han inte haft kontakt med Tom Boman på flera månader. Enligt Palmqvist så har Boman nyligen även valt att avsäga sig samtliga sina uppdrag förutom platsen i kommunfullmäktige. Beslut om hans avsägelser kommer att hanteras på nästa fullmäktigemöte.

– Hans bevekelsegrund för att inte avsäga sig platsen i KF är okänd för oss. Vi kommer att följa utfallet i rättsprocessen. Fällande dom som vunnit laga kraft blir en fråga för partiets medlems- och kandidatutskott att hantera, skriver Eric Palmqvist. 

Huvudförhandling i målet är planerad till den 1 november.