Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraternas oppositionsråd i Region Dalarna och vd:n för alternativmediesajten Samnytt vaccinerade sig aldrig mot covid-19. I ett inlägg på plattformen X skriver SD-veteranen att ”covidvaccinerna var en stor bluff” och att han ”tack och lov var klarsynt nog att inte ta skiten”. Tillsammans med sitt inlägg delar han en antivaccinvideo från techmiljardären Elon Musk.

Sitter i sjukvårdsnämnden

En av regionernas kärnverksamheter är att bedriva och styra den allmänna sjukvården. Just hälso- och sjukvården är också en av de branscher som flest invånare i Region Dalarna arbetar inom – var femte löntagare enligt regionens egna siffror.

Sedan valet 2022 är Ekeroth oppositionsråd i Region Dalarna och sitter som ordinarie ledamot för SD i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd.

Kent Ekeroth sitter även i regionstyrelsen.

Lyssna på Studio Expo:

Fler SD-toppar ovaccinerade

Under pandemin uppmärksammades flera sverigedemokratiska företrädare för sin inställning och uttalanden om covid-vaccin. I oktober 2021 kallade SD:s dåvarande riksdagsledamot Roger Richthoff vaccinet för ”en giftspruta”.

Samma månad visade en enkät från Dagens Nyheter att åtminstone fyra av SD:s riksdagsledamöter valt att inte ta vaccinet mot covid-19 i strid med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. En av dessa var nuvarande partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson och SD-toppen Mattias Karlsson.

Under 2023 kunde Expo avslöja att SD:s dåvarande riksdagsledamot Elsa Widding deltog på en konferens med antivaccinaktivister och konspirationsteoretiker. Hon var innan dess även i blåsväder flertalet gånger efter att ha spridit desinformation om covid-19-vacciner. Expos avslöjande ledde sedemera till att hon lämnade Sverigedemokraterna.

”Skadar förtroendet för regionen”

Sofia Jarl (C), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Dalarna, kallar Kent Ekeroths utspel för ”världsfrånvänt”.

– Det här står i direkt konflikt med det som regionen står för. Tack och lov är de inte med och styr och saknar inflytande som det är nu, säger hon till Expo.

– Om man resonerar på det här viset utsätter man ju andra människor för sjukdom eller för tidig död. Vi håller väl avstånd från Kent Ekeroth helt enkelt, på alla möjliga sätt, säger Sofia Jarl (C).

Hälso- och sjukvårdsnämndens förste vice ordförande Sebastian Karlberg (S) reagerar även han kraftigt på Kent Ekeroths uttalande.

– Oj! Det låter väldigt allvarligt att en regionpolitiker som också sitter i hälso- och sjukvårdsnämnden uttrycker sig på det där sättet. Det är ansvarslöst och skadar förtroendet för både regionen och den verksamhet vi bedriver, säger han till Expo och fortsätter:

– Sitter man i hälso- och sjukvårdsnämnden har man ett extra stort ansvar att förespråka behandlingar som bygger på evidens och beprövad erfarenhet, säger Sebastian Karlberg (S).

Sebastian Karlbergs bild är att Kent Ekeroth inte varit särskilt intresserad av att diskutera regionens kärnverksamhet, så som exempelvis sjukvård, under den tid Ekeroth haft sitt mandat.

– Det här är väl egentligen det enda sjukvårdsutspelet han gjort under det här året. När han väl gör ett sådant så underminerar han en stor del av det arbete som vi gjorde under pandemin när det gällde vaccineringar, dessutom med en konspirationsteori, säger Sebastian Karlberg (S).

Expo har sökt Kent Ekeroth och SD Dalarna men inte fått svar.