Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under måndagen meddelade SD-riksdagsledamoten Elsa Widding att hon lämnar Sverigedemokraterna. I ett klipp på sin Youtube-kanal menar hon att Sverigedemokraterna inte stöttat henne efter den senaste tidens kritik från bland andra Liberalerna.

– Jag hade förväntat mig att mitt parti hade tagit avstånd till dessa avskyvärda påhopp som Liberalernas främsta företrädare gör sig skyldiga till, säger Widding på sin Youtubekanal.

I mitten av april kunde Expo rapportera om Sverigedemokraternas riksdagsledamot Elsa Widdings deltagande på konferensen Spotlight i Norge. På konferensen delade hon scen med en rad personer hemmahörande i den konspirationistiska miljön. Arrangörerna har kritiserats både för att sprida desinformation och för att förringa Förintelsen genom att jämföra den med insatser för att hantera pandemin – som restriktioner och vaccinationsprogram.

Hennes deltagande väckte stark kritik. 

”Widding visar prov på ett kunskapsförakt som inte anstår en riksdagsledamot. Det är allvarligt att ge stöd till konspirationsteorier om klimat, vaccin och förintelsen. Hon måste nu visa att hon står upp för vetenskap”, skrev utbildningsminister Mats Persson på Twitter efter Widdings deltagande på konferensen. 

Även Centerpariledaren Muharrem Demirok var kritisk.

– Det är oerhört allvarligt att riksdagsledamöter väljer att dela scen med klimatförnekare och personer som relativiserat Förintelsen. Politiska företrädare har ett ansvar att stå upp för det som är fakta och korrekt. Gång på gång visar Sverigedemokraterna att de inte förmår hålla rent när gäller kopplingar till extremism bland partiets politiska företrädare. Det här visar, återigen, hur orimligt det är att SD får ta plats i regeringsunderlaget, skrev Demirok (C) till Expo.

Lyssna på Studio Expo:

Enligt Widding borde Sverigedemokraterna ha tagit avstånd från utbildningsministerns kritik. Nu väljer hon istället att lämna partiet. I sin kommentar på Youtube säger Widding att hon kommer att fortsätta sitt arbete i riksdagen som politisk vilde. 

– Jag upplever att jag har ett starkt stöd hos väljarna och inte minst hos alla dem som personkryssat mig. Så länge jag kan göra nytta i Sveriges riksdag kommer jag sitta kvar, säger hon i videon.

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Linda Lindberg berättar för Dagens Nyheter att Widding bekräftat på måndagen att hon inte längre kommer vara med i partiet men avser att hon kommer rösta i linje med partiet i kommande voteringar.

Elsa Widding valdes in i riksdagen för Sverigedemokraterna 2022. Hon hade plats 12 på valsedeln och var därmed en av partiets toppkandidater i valet. Under sin korta tid i politiken, först som ledamot i miljö- och jordbruksutskottet och i dag som suppleant i skatteutskottet, har hon upprepande gånger skapat rubriker och kritiserats för sitt förnekande av klimatkrisen. Hon har även tidigare uppmärksammats för att ha spridit desinformation om covid 19-vaccinet.