Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sedan valet 2022 sitter Elsa Widding i riksdagen för Sverigedemokraterna. Hon har flera gånger varit i blåsväder på grund av sitt förnekande av klimatkrisen och för att under coronapandemin ha spridit desinformation om covid-19-vaccinet.

Expo har tidigare rapporterat om Elsa Widdings kopplingar till den konspirationistiska miljön i Sverige.

I slutet av mars meddelade SD att Widding flyttas från sin plats i riksdagens miljö- och jordbruksutskott och i stället blir suppleant i skatteutskottet.

I en video på sin Youtube-kanal uppger Widding att hon bett om att få byta uppdrag då hon vill lägga mer tid på ”debatter och interpellationer” och även ägna sig åt att föreläsa.

Ett av hennes senaste uppdrag utanför riksdagen är som affischnamn för konspirationistkonferensen Spotlight i norska Stavanger, som ägde rum under lördagen. Expo kan nu avslöja att konferensen samlade några av den konspirationstroende miljöns mest meriterade namn.

Dold maktelit styr världen

En röd tråd som löper genom hela konferensen är övertygelsen om att en elit, bland annat genom organisationer som WHO och World Economic Forum, i hemlighet försöker ta makten över världen – bland annat genom att iscensätta coronapandemin, klimatkrisen och ekonomisk nedgång.

På konferensens hemsida står det: ”Den så kallade pandemin har fortsatt en förödande påverkan på vårt samhälle. Det är avgörande att vi riktar strålkastaren mot de odemokratiska krafter och organisationer som nu arbetar aktivt för att dominera vårt framtida globala samhälle”.

Arrangörerna är också öppna med den konspirationistiska synen om att dolda makter styr världen.

De skriver att detta är konferensen för den som ”vill veta vad som verkligen pågår bakom kulisserna i världen idag och vad det är de flesta medier och politiker inte vill tala om”.

Relativisering av Förintelsen

En av arrangörerna bakom konferensen är organisationen Children’s Health Defense Europe. Moderorganisationen grundades 2011 och leds av den amerikanska konspirationisten och antivaccinaktivisten Robert F. Kennedy Jr – brorson till USA:s tidigare president John F. Kennedy och son till Robert F. Kennedy.

Läs mer: Så förminskas Förintelsen i coronaprotesterna

Kennedy Jr har frekvent jämfört vaccinationsprogram med Förintelsen och judars situation under andra världskriget. 2015 använde han exempelvis ordet ”Förintelsen” för att benämna förekomsten av påstådda vaccinskador hos barn.

2022 sa han att det var värre för människor som tvingades leva under covid-19-restriktoner än för Anne Frank eftersom hon ”ändå kunde gömma sig på en vind”, rapporterade bland andra The Guardian.

Kennedy Jr tvingades senare backa från uttalandet efter att US Holocaust Museum och företrädare för den antirasistiska organisationen ADL riktat skarp kritik mot honom och kallat uttalandet för både felaktigt och djupt stötande.

Nyhetsbyrån AP beskrev 2021 Children’s Health Defense som ett internationellt nav för desinformation om covid-19. Organisationen tar särskilt sikte att påverka unga föräldrar och minoriteter i USA genom att annonsera flitigt i sociala medier, enligt nyhetsbyråns granskning.

Klimatkonspirationer och högerextrem propaganda

Den andra arrangörsgruppen, Bindersinitiativet, sprider genom sin hemsida en rad konspirationsteorier om pandemin, vaccin och om hur en ondsint, dold elit styr världen mot ett fullständigt maktövertagande.

Men jämte andra konspirationsteorier på Bindersinitiativets hemsida finns också propagandainnehåll från den svenska högerextrema kanalen Palaestra Media, som drivs av en inom extremhögern framstående person som tidigare var aktiv i den militanta nazistgruppen Svenska Motståndsrörelsen, idag Nordiska Motståndsrörelsen (NMR).

Bindersinitiativet hävdar på sin sajt att klimatkrisen är påhittad för att toppolitiker och akademiker ska göra karriär och att koldioxidutsläpp inte är orsaken till den globala uppvärmningen.

I själva verket är ”den påstådda koldioxidkrisen”, som de kallar det, skrämselpropaganda från ett militärindustriellt komplex som sociala medieplattformar och storföretag tillhör under ledning av CIA och Nato, enligt organisationen.

Widding: Stor vetenskaplig osäkerhet kring klimatkrisen

Sverigedemokraten Elsa Widding höll under konferensen ett föredrag med namnet ”Energikrisen – ett resultat av oproportionerliga åtgärder för att tackla klimatförändringarna”.

I föredraget upprepade Widding sin tidigare ståndpunkt om att det saknas vetenskapligt stöd för att det existerar någon klimatkris och sa att det råder stor osäkerhet bland forskare i frågan.

När Klimatpolitiska rådet lanserade sin årsrapport för 2023 varnade rådets ordförande Cecilia Hermansson för riskerna med att skjuta införandet av utsläppsminskande åtgärder på framtiden.

– Att skjuta utsläppsminskningar på framtiden får betydande klimatologiska, ekonomiska, ekologiska och sociala konsekvenser. Nu behövs kraftfull klimatpolitik, sade Klimatpolitiska rådets ordförande i ett pressmeddelande.

Under sitt föredrag attackerade Widding uttalandet.

– Det är väldigt ovetenskapligt sagt av henne. Det är en skam! Jag skäms verkligen över sådana uttalanden och att de sprids i media, sade Widding från scenen.

”Vi måste mobilisera underifrån”

Cirka en timme efter sitt tal deltog hon i ett panelsamtal med överskriften ”Vad är lösningen? Hur når vi dit?”. 

Under samtalet delade hon scen med bland andra Andrew Bridgen – en brittisk parlamentsledamot som i januari 2023 jämförde vaccinationsprogrammet med Förintelsen.

Uttalandet mötte fördömanden – bland annat från landets premiärminister Rishi Sunak. Det ledde också sedemera till att Bridgen stängdes av från att företräda det konservativa partiet och sedan 11 januari 2023 sitter han som partilös ledamot i parlamentet. 

Redan i slutet av 2022 krävde den antirasistiska organisationen HOPE not Hate att hans parti skulle agera mot Bridgen efter att han medverkat i en brittisk förintelseförnekares podcast.

Bridgen har också vid flera tillfällen spridit desinformation om mRNA-vacciner och hävdat att coronapandemin är en produkt av biologisk krigföring från USA:s försvarsmakt.

Under samtalet säger Elsa Widding att flera svenska riksdagsledmöter i hemlighet stödjer hennes teorier om att det inte finns någon klimatkris. Hon säger också att man ska vara mer offensiv mot journalister.

– Motattack! Var inte rädd för media och journalister – de gör inte sitt jobb och det ska vi säga till dem.

Nästa gång Elsa Widding får ordet säger hon att om konferensdeltagarna ska uppnå någon förändring måste man mobilisera underifrån.

– Politiker kanske inte bryr sig så mycket om folket, men de vill alla bli omvalda. Därför måste vi mobilisera underifrån, det är enda sättet och på så sätt kan vi sätta fart få politikerna.

Elsa Widdings riksdagsplats användes i konferensens marknadsföring och försäljningskanaler. Foto: Faksimil/Expo

En rad andra personer ur den konspirationistiska miljön medverkade också på konferensen. Bland andra en svensk antivaccinaktivist som benämns som ”frilansjournalist” på nyhetssajten NewsVoice, en konspiratiorisk sajt med fokus på medicin, kost och liknande frågor. De senaste åren har den, likt flera andra inom den konspirationistiska miljön, börjat sammanflätas allt mer med extremhögern.

Antivaccinaktivisten har tidigare varit aktiv i utkanten av den så kallade Frihetsrörelsen och senare annonserat nya projekt tillsammans med dess tidigare ledare Filip Sjöström.

”Fler riksdagsledamöter borde gå på konferensen”

När Expo når Elsa Widding säger hon att hon följt frågan om covid-19-vaccin en längre tid och att hon inte ser något problem med sammanhanget hon deltagit i.

– Jag tycker att det är fantastiskt bra att lyssna på de här experterna, för vi som politiker behöver få en så bred bild som möjligt. Det får vi tyvärr inte genom media, för de så kallade experter som släpps fram i media är de som har fingrarna i syltburken, säger Elsa Widding.

Widding uppger att hon deltog i en liknande konferens i slutet av mars i Stockholm och att hon uppfattade helgens evenemang som en uppföljning av den.

– Fler riksdagsledamöter borde besöka de här konferenserna, säger hon.

Lyssna på Studio Expo

Hon uppger att hon inte känner till den relativisering av Förintelsen som deltagare och arrangörer ägnat sig åt och att det, i det fall det skett, är något som hon inte står bakom. Senare i intervjun tillägger hon dock att det är möjligt att en del uppgifter är fabricerade.

– Jag tror nog att man har hittat på massor av saker om olika personer för att försöka misskreditera.

På konferensens hemsida står att detta är konferensen för den som verkligen vill förstå vad som händer bakom kulisserna i världen och det som de flesta medier och politiker inte vill prata om.

– Det kan jag hålla med om. Vi pratar ju överhuvudtaget inte om någonting. Vi försöker bara peka fingrar åt de som försöker förstå och sätta sig in i frågan. Det är precis samma som med klimatet, säger Elsa Widding.

Expo har genom partiets presstjänst sökt ansvarig inom Sverigedemokraterna för en kommentar men partiet har inte svarat på intervjuförfrågan.