Därför är SD tysta om Widding
Sverigedemokraterna vågar inte riskera regeringsunderlaget, där bara tre mandat skiljer regering från opposition, genom att göra Widding till politisk vilde, skriver Expos Niclas Nilsson.
Uppdaterad: 2023-05-04, 14:06
Publicerad: 2023-04-21, 07:53
Lästid: 3 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Så var vi här igen. Elsa Widding, sverigedemokratisk riksdagsledamot, har återigen skapat rubriker och dragit till sig uppmärksamhet för sitt deltagande i konspirationsteoretiska sammanhang. Den här gången för sin medverkan på Spotlight Conference i norska Stavanger, som vi på Expo var först att rapportera om.
Expos avslöjande ledde till omfattande rubriker och kraftfull kritik från flera håll. Till och med Sveriges utbildningsminister Mats Persson (L) valde att kritisera Widdings medverkan och krävde att hon skulle be om ursäkt. Något Widding mötte med ett skratt och en axelryckning. Men det var inte alla som uttryckte kritik och bestörtning över vilka sammanhang Widding väljer att medverka i och legitimera. Från det i så många andra frågor högljudda Sverigedemokraterna är det nu dånande tyst.
Lyssna på Studio Expo:
Tystnaden är ett ställningstagande. För några år sedan hade partiet med stor sannolikhet bitit i det sura äpplet och kastat ut Widding ur partiet. Nu är läget annorlunda och insatserna mycket högre. Att som stödparti till regeringen riskera att Widding blir politisk vilde skulle vara en stor prestigeförlust för partiet. Men det skulle också destabilisera ett redan skört regeringsunderlag där varje mandat räknas. Ulf Kristerssons regeringen har, tillsammans med sitt stödparti, bara tre stolar mer än oppositionen under kommande mandatperiod. Så varje avhopp och eventuell uteslutning är en stor risk.
Det skulle inte heller landa väl inom den svenska konspirationstroende miljön. Där hyllas Widding, där ses hon som en kandidat att stödja och backa upp, där mobiliserar hon väljare till Sverigedemokraterna.
Med detta som utgångspunkt har du i dag, som riksdagsledamot för SD, mycket större svängrum än tidigare. Det tycks vara fritt fram för nätverkande, deltagande och spridning av högerextrema och konspirationistiska idéer och narrativ. Vi har en uppsjö av exempel på detta och något som inte bara är isolerat till Elsa Widding. För en kort tid sen såg vi att partiet gav stöd åt och backade upp Mattias Karlssons högerextrema ”folkutbytesidéer”. Att partitoppen Richard Jomshof valde att under valrörelsen intervjuas av Samnytt i en studio som drivs av en förintelseförnekare möttes med en axelryckning. Utvecklingen inom SD är något som vi på Expo varnat för.
Att Mats Persson från Liberalerna i det här fallet valde att markera mot Elsa Widding är mer än välkommet och bra men något som sker på tok för sällan. Frågan är när eller snarare om regeringspartierna kommer sätta ner foten och kräva en förändring av den utveckling som vi alla ser hos deras bärande samarbetspartner. Vilket såklart är fullt möjligt att göra, och ett måste, inte bara för att behålla förtroendet för partier som gärna beskriver sig själva som trygga i sin egen värdegrund och ideologi. Utan också för demokratin, och i konspirationsteoriernas och antivaxxarnas tidevarv, för folkhälsan. Det borde vara det självklara för den med politisk självbevarelsedrift.
Niclas Nilsson är researcher och utbildare på Expo.