Efter Expos granskning: Widdings (SD) omdöme ifrågasätts | Expo.se

Efter Expos granskning: Widdings (SD) omdöme ifrågasätts

Publicerad 2023-04-20 14:05

Elsa Widding (SD) vid riksdagens öppnande 2022.

Elsa Widding (SD) vid riksdagens öppnande 2022.

Efter Expos avslöjande tidigare i veckan om att riksdagsledamoten Elsa Widding (SD) medverkat på en konspirationistisk konferens i Norge så har flera politiker reagerat - såväl från regeringen som oppositionen. Samtidigt riktas kritik mot att statsminister Ulf Kristersson valt att inte kommentera hennes medverkan.

I veckan kunde Expo rapportera om Sverigedemokraternas riksdagsledamot Elsa Widdings deltagande på konferensen Spotlight i Norge. På konferensen delade hon scen med en rad personer hemmahörande i den konspirationistiska miljön. Arrangörerna har kritiserats både för att sprida desinformation och för att förringa Förintelsen genom att jämföra den med insatser för att hantera pandemin – som restriktioner och vaccinationsprogram.  

Fler riksdagsledamöter borde besöka de här konferenserna, sa Widding till Expo.

Sedan 2022 sitter Elsa Widding i riksdagen för Sverigedemokraterna. Hon var på plats 12 på valsedeln och därmed en av partiets toppkandidater i valet. Under sin korta tid i politiken, först som ledamot i miljö- och jordbruksutskottet och i dag som suppleant i skatteutskottet, har hon flera gånger skapat rubriker och kritiserats på grund av sitt förnekande av klimatkrisen. Hon har även tidigare uppmärksammats för att ha spridit desinformation om covid 19-vaccinet, bland annat när hon varnade för att ha sex med vaccinerade personer.

Expos avslöjande om Widdings närvaro på den norska konferensen har mött många reaktioner från såväl regeringsrepresentanter som oppositionen.

En i Ulf Kristerssons regering som har reagerat på Widdings försvar av konferensen i helgen är utbildningsminister Mats Persson (L). På Twitter skriver han att ”Widding visar prov på ett kunskapsförakt som inte anstår en riksdagsledamot”. Till TV4 utvecklar han tweeten och uttrycker att det är ”mycket allvarligt” att en folkvald riksdagsledamot deltar i den här sortens sammanhang.

– Hon legitimerar den här typen av konstiga åsikter; att vaccin skulle vara farligt, konspirationsteorier om judar eller för den delen klimatförnekelser, säger Mats Persson till TV4.

Även Liberalernas partiledare Johan Pehrson säger sig stå bakom utbildningsminister Mats Perssons kritik av vad han kallar ”starka vanföreställningar”.

Kritisk mot statsminsterns tystnad

Även oppositionspolitiker har reagerat. Centerpartiets ledare Muharrem Demirok markerar mot Widding och att SD hittills inte reagerat på hennes deltagande.

– Det är oerhört allvarligt att riksdagsledamöter väljer att dela scen med klimatförnekare och personer som relativiserat Förintelsen. Politiska företrädare har ett ansvar att stå upp för det som är fakta och korrekt. Gång på gång visar Sverigedemokraterna att de inte förmår hålla rent när gäller kopplingar till extremism bland partiets politiska företrädare. Det här visar, återigen, hur orimligt det är att SD får ta plats i regeringsunderlaget, skriver Muharrem Demirok (C) till Expo.

Att Ulf Kristersson varken reagerar eller markerar är än mer anmärkningsvärt. Men det beror förstås på att han sitter där han gör, i Åkessons knä

Tidigare socialminister Lena Hallengren (S)

Lena Hallengren, socialdemokraten som under pandemin i sin roll som socialminister fick representera regeringens åtgärder mot covid-19, reagerar starkt mot Widdings deltagande och försvar för konferensen.

– Jag är inte förvånad att sverigedemokratiska företrädare deltar på ett sådant här möte, samtidigt är det faktiskt helt galet. Att Ulf Kristersson varken reagerar eller markerar är än mer anmärkningsvärt. Men det beror förstås på att han sitter där han gör, i Åkessons knä, säger Lena Hallengren (S) i en skriftlig kommentar till Expo.

Expo har sökt Ulf Kristersson för en kommentar men Moderaterna har valt att inte återkomma. Inte heller Sverigedemokraterna har svarat på våra frågor.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons