Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Lillemor Marcus Jonsson sitter för Sverigedemokraterna i Kalmar kommunfullmäktige, där hon även är ledamot i utbildningsnämnden och Kalmarhem AB.  

I söndags natt postade hon ett inlägg på sin Facebooksida där mordet på en tidigare dömd gängkriminell man hyllas, vilket Dagens Kalmar kunde berätta.

Inlägget visar ett foto på mannen ihop med emojis som signalerar att mordet bör firas. Lillemor Marcus Jonssons raderade inlägget på måndagen – innan Dagens Kalmar uppmärksammat det.

När tidningen frågar Lillemor Marcus Jonsson om varför hon delade inlägget så skyller hon på sin katt.

– Jag har två katter hemma den ena hatar min mobil, jag har ett antal rivmärken som bevis. Det är den enda förklaringen jag kan komma på. Jag hade kikat på inlägget tidigare, så det kanske låg kvar öppet och sedan har katten lyckats dela det. Det låter kanske otroligt, men det har hänt tidigare. 

Sverigedemokraternas gruppledare i Kalmar, Jonathan Sager, reagerar på uppgifterna.

– Initialt och rent spontant låter den förklaringen som ett väldigt dåligt försök till bortförklaring, säger han till Dagens Kalmar när de följer upp nyheten

Han meddelar vidare att Lillemor Marcus Jonsson tagit en timeout från partiarbetet.

– Vi har pratat med Lillemor och hon förstår självklart att det inte delar partiets värdegrund med att dela ett sådant inlägg och att det var högst olämpligt. Vi har nu beslutat att hon fått en varning samt att hon även då frivilligt beslutat att ta en timeout.