Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Två veckor efter stortingsvalet, Norges riksdagsval där Høyre blev segrande, kom beskedet att det inte skulle bli någon borgerlig regering. Kristelig folkeparti och Venstre ville inte sitta i en regering tillsammans med Frp.

Vid en presskonferens på måndagskvällen meddelade Høyres partiledare och blivande statsminister Enra Solberg att hon bildar regering tillsammans med Fremskrittspartiet, Frp. Det betyder att Norge får en tvåpartisregering och att Frp för första gången sitter i regeringen.

De fyra borgerliga partierna skrev under konferensen under ett samarbetsavtal där Venstre och KrF blir stödpartier. Partierna slipper på så sätt bli förbundna Frp:s invandringspolitik. Partierna kommer att arbeta i Stortinget men avstår från regeringsmedverkan. Partierna har möjlighet att senare gå med i regeringen om de önskar enligt avtalet.

Vid sidan av samarbetsavtalet undertecknades även ett "asylavtal", ett avtal om invandringspolitiken. Avtalet slår fast att invandringen bidrar till växt men att reglering inom invandring är nödvändigt för att säkra landets välfärd.

Även en kompromiss har fattats runt 600 asylsökande barn ska få uppehållstillstånd. Men avtalet innebär troligen en generell åtstramning av invandringen, rapporterar Svenska Dagbladet.

Språkkrav ska införas. Alla som söker norskt medborgarskap ska behärska talad norska samt klara ett samhällsprov. Det är också fastslaget att de kvotflyktingar som har störst chans till integrering ska prioriteras.

- Vi städar upp i en del problem från den förra regeringen. Men vi är mycket nöjda med helheten i invandrings- och asylpolitikien, sa Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen på måndagens presskonferens.