Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det blev dramatiska scener när den antimuslimska gruppen English Defense League arrangerade sin manifestation i Birminghamn i helgen. Gruppen möttes upp av arga motdemonstranter och enligt engelsk press kastade grupperna flaskor och sten mot varandra. Daily Mail uppger att 90 personer greps av polisen.

Helgens våldsamma demonstration är en i raden av uppmärksammande antiislamska manifestationer under de senaste månaderna. Förra månaden orsakade aktivister från English Defense League stora problem när de löpte amok i centrala Birmingham.

Allianser med huliganer

Under Sverigedemokraternas seminarium om islamisering i söndags talade den brittiska talaren Alan Lake om vikten att bygga allianser i kampen mot islam. Han nämnde specifikt fotbollssupporters. "När matchen är slut kan de ansluta till demonstrationen" förklarade han.

Enligt tidningen Searchlight är det just detta som nu sker inom den engelska extremhögern.

I en granskning av English Defense League visar tidningen att gruppen har täta band med högerextrema huliganer från fotbollsklubben Luton Town FC.

Interna dokument som Searchlight hänvisar till i sitt senaste nummer visar hur en före detta medlem i det högerextrema partiet British National Partys, BNP, avdelning i Milton Keynes, strax norr om Luton, berättar att huliganer haft en viktig roll i uppbyggandet av partiets lokalavdelning. Men alliansen sprack när partiledaren Nick Griffin kom till området under 2007, då blev inte huliganerna inbjudna. I protest lämnade de samarbetet. Nu är de istället aktiva i English Defense League.

Planerar fler aktioner

English Defense League, har växt fram i kölvattnet av bråken vid en hemkomstparad för brittiska soldater i Luton tidigare i år.

En liten grupp muslimer anklagade soldaterna för att vara barnamördare och slaktare vilket väckte starka reaktioner. Bland annat fick det bloggare och antimuslimska organisationer som United british Alliance, UBA, and Marsch for England, MFE, att vända blicken mot den lilla staden. Enligt Searchlight har även UBA och MFE fått stöd av fotbollshuliganer under sina manifestationer.
Sedan dess har English Defense Legaue dragit till sig sympatier från huliganer över hela landet. Organisationen planerar att genomföra aktioner i flera delar av landet