Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Vad som låg bakom slagsmålet är inte klarlagt – ingen av de inblandade har gett någon begriplig förklaring till varken polisen eller journalister. Vakthavande polisbefälet Göran Olsson uttalar sig i luddiga termer, vilket antyder att han är ovan att hantera media. Han berättar för Sydsvenskan att allting "är en väldig röra", att "det har inte framkommit något motiv" men att "det krävs inte särskilt mycket fantasi för att tänka ut vad som kan ha hänt, det handlar väl om rasism på något sätt".

I skrivande stund vet vi följaktligen väldigt lite om vad som föranledde ett antal ungdomar att puckla på varandra vid Stortorget i Malmö. Allt vi egentligen vet är att det handlar om en grupp svenskar som slagits med en grupp invandrarungdomar. Det kan ha varit bråk om narkotika, svartsjukt gräl om flickvän, en förolämpning som inte föll någon adrenalinstinn hanne på läppen eller ytterligare ett dussin faktorer som var den utlösande faktorn.

Förklaringen torde i sinom tid klarläggas i Malmö tingsrätt där ärendet otvivelaktigt och som sig bör kommer att hamna. Några dramatiska slutsatser går inte att dra ur det material som föreligger.

INTE DESTO MINDRE har varje högerextrem och nynazistisk hemsida i landet bättre kunskaper än journalister på plats och har kunnat formulera dramatiska rubriker om "Raskrig i Malmö".

Först ut var Sverigedemokraternas nättidning SD-Kuriren som kunde fastslå: "Rasupplopp i Malmö".

Sverigedemokraterna basunerar ut att "det mångkulturella samhället håller nu på att utvecklas till krigstillstånd i Sverige med raskravaller liknande de som vi tidigare sett i framförallt Birmingham i Storbritannien." Detta föranleder också SD:s vice partiledare Björn Söder att kommentera händelsen:

– Detta är precis vad vi under alla år har påtalat att det mångkulturella samhällsbyggandet kommer att leda till. Våra politiska motståndare och de som förespråkar mångkulturen har avfärdat våra påståenden som lögner. Nu ser vi alla att vi än en gång har rätt i våra åsikter. Frågan är bara hur illa det skall bli innan svenskarna vaknar och säger ifrån?

FOLKTRIBUNEN, ORGAN för Svenska Motståndsrörelsen och Nationell Ungdom, sätter rubriken "Etniskt bråk i Malmö". Även Folktribunen citerar polisen Göran Olsson i Malmö, som denna dag blev den förmodligen flitigast citerade etniske svensken i nationell media.

"Det här är kanske bara början på hur det blir i sommar. Vi har länge varnat för samma sorts rasupplopp som vi sett i Birmingham. Det är så lite som behövs för att det ska hetta till. Det finns ingen toleransnivå alls i de här gängen, vare sig bland svenskar eller invandrare".

Nationalsocialistisk Front (NSF) ligger närmare Sverigedemokraterna och sätter rubriken "Rasbråk i Malmö". Även NSF citerar Göran Olsson. De kan också berätta att NSF tidigare rapporterat om rasbråk i bland annat Oldham.

Ironiskt nog är det faktiskt det synnerligen militanta rasistiska partiet Nationaldemokraterna (ND) som har den innehållsmässigt sakligaste rapporteringen från Malmö. Bortsett från en sak; de sätter rubriken "Kriminella invandrare gripna efter gängbråk med svenskar". I verkligheten greps både invandrare och svenskar men eftersom ND specialiserat sig på att endast påtala brott som begås av invandrare så föll den sista biten bort av, ska vi säga, naturliga orsaker.

PÅ DET HELA taget är dock den svenska extremhögern rörande överens över hela fältet från Nationell Ungdom till Sverigedemokraterna. Slagsmålet på Stortorget var i någon bemärkelse "raskravaller". Ingen, absolut ingen, skulle vara gladare än Sverigedemokraterna om det verkligen förhöll sig på det sättet.

Det är en smula tröttsamt att behöva upprepa saken år efter år, men den svenska extremhögerns absolut hetaste önskan är att "raskravaller" verkligen ska utbryta i Sverige. Gärna ska någon pensionär misshandlas eller till och med dö. I propagandistiskt avseende är en sådan händelse guld värd för rasister. Och omvänt – det absolut sista svenska högerextremister vill är att invandrare ska sköta sig och att integrationsprocessen ska ta fart och bli framgångsrik.

Den svenska extremhögerns livsluft är just detta "raskrig". I det syftet har svenska högerextremister år efter år ägnat sig åt att provocera fram bråk. Skinnskallar har ägnat sig åt att jaga och misshandla invandrarungar och antirasister. Partiernas hemsidor, flygblad, affischer och propaganda har beskrivit invandrare och invandrarungdomar i så förolämpande och hatiska termer som möjligt. Och ingen – absolut ingen – blir gladare än nazister om antirasister maskerar sig och börjar bedriva gerillakrig med dom.

PROPAGANDAN OCH konspirationstänkandet späds på av olika propagandister på chattsidorna på Internet, inte minst vad gäller situationen i det invandrartäta Malmö.

"Malmö är en ockuperad stad." "Unga gäng från Mellanöstern praktiskt taget äger gatorna och de styr med våld, hot och hormoner." "Islamisterna tar mer och mer mark." "Arab-islamisterna växer explosionsartat i Malmö idag." "Invandrarna -bönder och analfabeter från mellanöstern." "Malmö är en stad i förfall."

Så här skrev en av dessa xenofober till mig för en vecka sedan: "Idag sitter normala människor på fullt allvar och debatterar 'när börjar inbördeskriget' Inte om, utan när."

LEDARNA FÖR DE högerextrema sekterna vet att propagandan går hem. De vet också att då en invandrarunge ägnat de tidiga tonåren åt att springa livet av sig efter skolan för att undvika att stöta ihop med stormtrupperna från Blood & Honour, så kommer förr eller senare det ögonblick när han slutar springa och vänder sig om och slår tillbaka. Det är det dom väntar på.

Det är alltid lätt att starta bråk. Extremhögern har ägnat sig åt det i drygt två decennier. Inte på flera år, sedan 1999, har den militanta retoriken varit så tydlig bland de nazistiska och xenofoba grupperna. Det finns därmed en överhängande risk att någon av aktivisterna i nuläget gör något mycket, mycket dumt. Drömmen om det heliga raskriget kan därför bli självuppfyllande. Kriget har redan startat, bland annat på Sverigedemokraternas hemsida.