Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Han har samma namn, men en av bilderna föreställer en person som inte har något gemensamt med uppgifterna på hemsidan. Samtidigt kritiserar textförfattaren vanliga medier som skyddar mannens identitet.
- Jag har inte sett bilden på den nazistiska hemsidan själv, men som du beskriver den låter det som en bild som togs på mig för 15 år sedan, säger den utpekade mannen till Aftonbladet.
Info-14:s skapare Robert Vesterlund sitter sedan en tid fängslad för olaga vapeninnehav. Inför fängslandet överlät Vesterlund förra året ansvaret för hemsidan till ett yngre gäng killar från Stockholmsområdet. Sedan dess har hemsidan utsatts för ett antal interna "skandaler".
I TV-programmet Insider avslöjades att en av personerna bakom sidan - nationalsocialisten, antisemiten och homofoben Andreas Lagger extraknäckte på en judeägd bögporrbutik.

E-post avslöjades

I samma veva offentliggjordes mailkorrespondens mellan olika redaktionsmedlemmar där man gick ut hårt mot ledande personligheter inom rörelsen som Erik Blücher och Klas Lund. Andra närstående organisationer hånades.
Genom det nu uppmärksammade misstaget gör sig troligen info-14 skyldiga till grovt förtal.
- Eftersom det inte är ett medieföretag i egentlig mening som ligger bakom hemsidan så är det inte fall för yttrandefrihetslagen, säger Justitiekansler Göran Lambertz till Expo.
- Däremot är det fritt fram att pröva saken hos allmän åklagare, berättar han.
Den aktuella delen av texten som kan komma att fällas för grovt förtal togs omedelbart ner, när misstaget uppdagades. Info-14:s devis "Sanningens vapen" finns dock kvar.

Ämnen i artikeln