Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Där finns populismen. Med krav på att riva upp pumplagen och förslag om tillåta jakt på vargar försöker partiets företrädare exploatera outnyttjade opinioner i väljarkåren. Samtidigt visar den nya arbetsmarknadspolitiken att partiet är beredda att till och med skriva in sin kappvändarmentalitet i partiets styrdokument. Partiets "politiska inriktning kan komma att skifta beroende på underliggande förutsättningar, politiska förändringar och konjunkturläge", skriver partiet.

Där finns också den extrema nationalism som så effektivt visar partiets ideologiska rötter. Jag är generellt allergisk mot svepande liknelser mellan Hitlers mardrömsrike och Sverigedemokraternas politik. Men i den här gången bjuder partiet in till det själva.

Enligt Dagens Nyheter ska en av motionärerna ha hävdat att det "föds för få barn för att upprätthålla vårt folk". Vice ordförande Jonas Åkerlund ska enligt samma artikel ha utbrustit: "ett folk, ett land, en nation". Det blir liksom oundvikligt att dra paralleller till Adolf Hitlers slogan "Ett folk, ett rike, En führer". Det betyder inte att Sverigedemokraterna är nazister.
Bara att de hämtar näring ur samma ideologiska sörja.

Slutligen har vi hatet mot muslimer. Sverigedemokraternas trumfkort i den kommande valrörelsen. "Det har blivit ok att kritisera muslimer", hävdar Mohammed Amin Kharraki från Sveriges unga muslimer i en artikel på DN.se idag. Jimmie Åkessons debattartikel i dagens Aftonbladet måste ses i just det ljuset.
Det är ingen slump att partiet siktar mot islam när det får chansen att profilera sig. Den som minns valet 2006 kommer i håg att partiet satsade stort på ett islamspecial av sin tidning SD-kuriren lagom till valet.

Synen på islam sammanfattar också partiets grundprincip. Trots att partiet talar en öppen svenskhet visar den antimuslimska retoriken att svenskheten ses som en homogen företeelse som ärvs mellan släktleden. Islam är något annat, ett inre och yttre hot som svenskarna måste sluta sig emot.

Frågan är vad som är mest upprörande just nu. Att denna politik lockar över fyra procent av väljarna eller att det fortfarande verkar finnas de som inte förstått att detta faktiskt är vad Sverigedemokraterna står för.

RÄTTELSE
Efter påpekanden från Jonas Åkerlund har det framkommit att han i det tal som refereras till i artikeln inte sa "ett folk, ett land, en nation". Vi ber om ursäkt för att han citerats felaktigt. Expo.se har som princip att inte gå in i efterhand och ändra texter som publicerats. Om en artikel innehåller allvarliga fel kompletteras den med en rättelse.