Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Marine Le Pen hade hoppats på att bli Frankrikes största parti i lokalvalet. Den ambitionen misslyckades. Front National lyckades inte vinna styret över något av de 101 departementen (Ungefär motsvarande län). Trots misslyckandet var valet en framgång för partiet. Från att endast ha haft en folkvald i departementen vann de 62 av totalt 4 108 stolar. Marine Le Pen beskriver också valet som en framgång.

"Jag uttrycker självklart min tillfredställelse. Vi har multiplicerat vår siffra över folkvalda med 62", sa hon i Radio kanalen RTL på måndagen.

I december är det val i de 13 regionerna och Marine Le Pen hoppas på att vinna kontroll över fyra -fem av dem. Det är det sista valet inför presidentvalet. Det är det valet som Le Pen satsar på och lokalvalen ses som ett sätt att befästa närvaron i fransk politik.

I Frankrikes lokalval ser dock den konservativa-liberala alliansen UMP sig som de stora vinnarna. Alliansen som leds av den tidigare presidenten Nicolas Sarkozy har vunnit 67 departement. Däremot led president François Hollandes socialdemokrater ett nederlag. Från att styrt över 61 departement kontrollerar de nu 34. Valdeltagandet var lågt. Endast omkring 50 procent av de röstberättigade lade sin röst i valet.

Valet innefattade inte de stora städerna Paris och Lyon, eftersom dessa har separata val.