Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Salemfonden som har varit arrangörer av marschen sedan 2002 öppnar för att andra kan ta över Salemfondens arbete, men ställer vissa krav. Manifestationen får inte bli bunden till ett parti eller en organisation. Detta på grund av att alla "svenskvänliga" organisationer och partier ska kunna medverka och motivera sitt deltagande. Det krävs också ett långsiktigt engagemang från en ny arrangörsgrupp.

"En ny potentiell instabil arrangörsgrupp riskerar att haverera detta arbete varpå ett avslut med hedern i behåll är att föredra" skriver Salemfonden.

Det var för elva år sedan den 17-årige Daniel Wretström mördades i Salem. Daniel Wretström var aktiv i den nationella rörelsen och av media blev han betecknad som skinnskalle. Gärningsmännen blev beskrivna som en grupp där flera hade invandrarbakgrund. Händelsen blev en startpunkt för den så kallade Salemmarschen.

I december varje år, i samband med Wretströms dödsdag, samlas högerextrema och nazistiska grupper för att tillsammans gå en minnesmarsch till den busshållplats där Wretström blev mördad. Manifestationen har blivit ett tillfälle för vit makt-rörelsen att protestera mot vad dem kallar det svenskfientliga våldet.