Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Gårdagens serbiska parlamentsval var det första sedan landet skiljdes från Montenegro i somras. Frågan var om majoriteten av befolkningen skulle gå på en europavänlig linje och välja något av de liberala partier som företräder en ökad orientering mot ett medlemskap i EU, eller om de skulle rösta fram en nationalistisk regering.

Kräver att presidenten avgår
Valresultatet är inte helt fastställt, men efter den första räkningen stod det klart att det extremnationalistiska Radikala partiet (SRS) fick ungefär 28, 5 procent av rösterna. Därmed behåller partiet sin position som landets största parti. Redan på söndagskvällen utmålade partiledaren Tomislav Nikolic sitt parti som valets vinnare och krävde att både den nuvarande presidenten Boris Tadic och premiärministern Vojislav Kostunica skulle avgå.

Små chanser att bilda regering
Men SRS möjligheter att bilda regering är minimala. Den enda tänkbara koalitionspartnern i parlamentet är Slobodan Milosevics gamla parti SPS, som fick 5,9 procent av rösterna. Tillsammans har de inte mer än en dryg tredjedel av mandaten i parlamentet.

Det europavänliga Demokratiska Partiet (DS) fick, under ledning av president Tadic, 22 procent av rösterna. Serbiens Demokratiska Parti (DSS) med premiärmister Kostunica i spetsen, fick 17 procent. Med största sannolikhet kommer dessa båda, tillsammans med några av de mindre partierna, forma en regeringskoalition i parlamentet.