Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Det var en jättebra stämning på arenan. Det var väldigt bra atmosfär och vi hade ingenting att rapportera, säger Niclas Nilsson på stiftelsen Expo.

Efter varje EM-match kommer FARE att sammanställa en incidentrapport där eventuella högerextrema eller rasistiska yttringar på eller kring arenan tas upp. Rapporten överlämnas till det europeiska fotbollsförbundet UEFA. FARE har tidigare meddelat att de förväntar sig att UEFA vidtar åtgärder om det uppstår många rasistiska incidenter under en match. Niclas Nilsson följer Sveriges matcher. Igår var han tillsammans med en representant från Ukraina och bevakade matchen mellan Sverige och Ukraina.

– Under hela gårdagen reste vi runt där fansen var och intervjuade supportrar. Vi tittar på banners och flaggor och vi upptäckte inga högerextrema eller rasistiska symboler bland svenskarna eller ukrainarna, säger Nilsson.

Dagen innan varje match har de som arbetar med att bevaka fotbollsmatcherna ett möte med UEFA:s säkerhetsansvarige. På mötet går man igenom vad som kan förväntas av matchen och vad som tidigare har hänt. Upptäcker observatörerna någonting under matcherna kontaktar de säkerhetsansvariga på arenan för att de ska avgöra om eventuella banderoller eller rasistiska fans ska avlägsnas.

I samband med en holländsk landslagsträning utsattes spelare för rasistiska fotbollssupportrar som gjorde apljud mot spelare. Händelsen har lett till att UEFA begärde att polska och ukrainska städer ska bidra med ökad polisbevakning. UEFA vill även att myndigheterna griper och lagför individer som uppträder rasistiskt.

Under matchen mellan Ryssland och Tjeckien rapporterade FARE att Tjeckiens spelare Theodor Gebre Selassie utsattes för rasistiska tillmälen. En sektion av ryska fans viftade även med högerextrema flaggor. Ett bråk bröt ut mellan ryska supportrar och matchvärdar, fyra matchvärdar fick föras till sjukhus.

Under måndagens match mellan Spanien och Italien har det rapporterats om att Italiens anfallare Mario Balotelli utsatts för apljud från den spanska läktarsektionen.