Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Svenska Motståndsrörelsen och Nationell Ungdom har lagt mycket kraft på att försöka etablera sig i Gävleborgs län det senaste halvåret. Det var efter att en gruppvåldtäkt polisanmäldes som SMR/NU riktade in sig på orten. Förundersökningen lades ned då polisen inte hade något att gå på.

Flera flygbladsutdelningar följde från Nationell Ungdom, företrädesvis med aktivister från SMR/NU Sundsvall. Blood & Honour Gävleborg har tidigare kallat till en demonstration i Söderhamn men ställde in då motdemonstration snabbt mobiliserades lokalt. Vid två tillfällen tidigare har stora demonstrationer för demokrati hållits i Söderhamn med anledning av situationen. Totalt har de samlat 1000 personer första gången och runt 400 personer andra gången.

I förra veckan kallade SMR till ett offentligt möte i Söderhamn. Även andra organisationer bjöds in, däribland Nationalsocialistisk Front. Mobiliseringen sköttes framför allt av avdelningen i Sundsvall. Fredrik Vejdeland och Mattias Harlin var de som officiellt stod som arrangörer.

SMR/NU fick ihop folk från både Nationalsocialistisk Front och Blood & Honour att sluta upp. SMR/NU hade mobiliserat med folk från åtminstone Stockholm, Göteborg och Sundsvall. Den lokala organisationen i Söderhamn är således mycket liten. Endast ett fåtal personer som deltog i demonstrationen kom från Söderhamn.

Polisen omhändertog fyra motdemonstranter under dagen för störande av ordning, men de släpptes efter att SMR:s demonstration var avklarad. Motdemonstranterna hävdar att nazister har tillåtits att fotografera dem, men att personer ur den antirasistiska greps när de fotograferade nazister. Den antirasistiska demonstrationen hade kallats samman av alla de politiska partierna i fullmäktige, kyrkor och föreningsliv.

- Båda grupperna har fått tillstånd att demonstrera och det mesta har gått lugnt till väga. Vi har räknat att närmare 90 personer deltog i Nationell ungdoms demonstration och vi vet att de flesta inte är härifrån, kommenterade Lars Fredin vid polisen till Hälsingekuriren efteråt.