Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Förra veckan kallades fem av de nio ordinarie medlemmarna i Sverigedemokraternas regionfullmäktigegrupp i Västra Götaland till ett möte. Bland deltagarna var Hanna Wigh som sitter i partistyrelsen och är ordförande för Skaraborg samt Tommy Larsson, ordförande för Sjuhärad. På mötet beslutades att Daniel Rondslätt skulle avsättas som politisk sekreterare och ersättas av gruppledaren i Borås, Krister Maconi, med omedelbar verkan.

Gruppledaren för regionfullmäktige i Västra Götaland Patrik Ehn, var inte inbjuden till mötet. Han motsätter sig hela förfarandet och ger Daniel Rondslätt sitt stöd.

– Det är egentligen en icke fråga. Eftersom Daniel är anställd av regionen och har kontrakt året ut så är det inte bara att sparka honom, det går helt enkelt inte. Sedan tycker vi att Daniel har gjort ett bra jobb och ska sitta kvar, säger Ehn till Sveriges radio Sjuhärad.

Daniel Rondslätt säger till Sveriges Radio att han blev chockad över beskedet och mötet som ägt rum.

– Jag blev tagen på sängen, jag visste ingenting och de gick bakom ryggen både på mig och våra gruppledare.

Händelsen har väckt kritik och interna mejl som Expressen tagit del av visar på ett missnöje mot hur Daniel Rondslätt har behandlats.

"Ett vidrigt tilltag och ett lika vidrigt tillvägagångssätt. Ovärdigt!", skriver SD-politikern i Alingsås Conny Jörgensen. Lars Hanson, vice ordförande i Göteborg svarar: "ovärdigt = väldigt lugnt påstående". Kurt Karlsson, gruppledare i Vänersborg skriver i mejl att avsättningsförsöket kommer att: "skapa motsättningar och onödig frustration i gruppen som helhet".

Trots att det tycks råda interna oenigheter kring Daniel Rondslätts uppdrag som politisk sekreterare i Västra Götalands regionfullmäktige, så kommer inte sverigedemokraternas riksorganisation att lägga sig i.

– Det är regionsgruppen som avgör. Uppenbarligen har en majoritet av gruppen gått ihop och presenterat sin åsikt. Det har uppstått oklarheter om hur man ska utse personer och hur vida man kan byta ut personer, säger sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen, som räknar med att situationen kommer att redas ut lokalt, till Expo.se

Det är inte första gången Daniel Rondslätt ifrågasatts, redan i maj då Rondslätt valdes om till politisk sekreterare uppstod diskussioner.

Expo.se har sökt Patrik Ehn för en kommentar, men han vill inte uttala sig.

Ämnen i artikeln