Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I helgen höll Sverigedemokraterna ett möte som handlade om huruvida den politiska sekreteraren i regionen, Daniel Rondslätt, ska få behålla sitt jobb.

Rondslätt har fått ta emot klagomål från partikamrater som menar att han är otrevlig. Enligt uppgifter till Expo var han också en av de tre sverigedemokrater som på omvalsdagen stormade in i en vallokal i Göteborg och gapade om valfusk. Valarbetarna upplevde Rondslätts beteende som hotfullt och övervägde en polisanmälan (se artikel till höger).

Enligt källor till Expo var lördagens möte "jobbigt" och slutade med två läger. Ett som vill ha kvar Rondslätt och ett som vill bli av med honom. Gruppledaren för SD i regionen, Patrik Ehn, leder fraktionen som stöttar Rondslätt. Jimmie Stranne, distriktsordförande för SD i Norra Älvsborg vill få bort honom.

När Expo når Stranne på telefon på onsdagen vill han inte prata om mötet:

– Jag har inga kommentarer till detta, säger Jimmie Stranne till Expo.

Bråket om Rondslätts post som politisk sekreterare är inte det enda som delar Sverigedemokraterna i Västra Götaland just nu. På sin blogg anklagar Jimmie Stranne Patrik Ehn för att ha satt sitt eget namn längst upp på vallistan i Göteborg samtidigt som bland annat Stranne själv strukits. Detta trots en överenskommelse om att toppnamnen skulle vara med på samtliga listor i länet.

I valet fick Sverigedemokraterna 5.8 procent av rösterna, motsvarande nio mandat. De rödgröna partierna har tillsammans bildat en koalition för att styra landstinget men de har inte egen majoritet. Beroende på hur de borgerliga partierna väljer att rösta så får Sverigedemokraterna möjlighet att agera vågmästare.

Expo har via telefon och mejl sökt Patrik Ehn och Daniel Rondslätt.

Ämnen i artikeln