Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Samtidigt som Jimmie Åkesson hanterade medias frågor om riksdagsledamoten Erik Almqvist famösa utekväll, gick ungdomsförbundets ledning ut och kritiserade moderpartiet. Att tvinga Almqvist att lämna sina uppdrag i partiet var fel och fegt. Istället borde ledningen, och ytterst Jimmie Åkesson, ha försvarat Almqvist, menade ungdomsförbundets ordförande och William Hahne, vice ordförande i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Utspelet orsakade en intern storm som vi bara sett början av. Den direkta följden var att Kasellstrand sparkades från sin tjänst på riksdagskansliet. En tydlig markering från partiledningen mot ungdomsförbundets uppstudsighet. Men det betyder inte att striden är över. Det finns anledning för Jimmie Åkesson att oroa sig över de unga sverigedemokraternas maktambitioner.

Ungdomsförbundets ledning vill se en partiledning med mer självförtroende och kaxighet. Chansen att de lyckas utmana Åkesson på allvar är minimal. Men de kommer att försöka. Under 2013 ska ungdomsförbundet ha kongress och moderpartiet sina landsdagar. Båda mötena kommer i hög grad präglas av en falangstrid mellan Åkessons krets och uppstickarna i ungdomsförbundet.

Interna konflikter finns i alla partier. Men ingenstans är man så rädd för dem som i Sverigedemokraterna. Partiets stora rädsla är inte att ännu en ledamot ska avslöjas med att vräka ur sig rasistiska haranger. Skräcken är att slitas i stycken av interna konflikter, som Ny demokrati under sin tid i riksdagen i början av 1990-talet.

2013 blir första året sedan Jimmie Åkesson kuppade bort förr partiledare Mikael Jansson 2005 som vi kan få se en falangstrid inför öppen ridå.

Ämnen i artikeln