Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Soundcloud har nu stoppat Nordiska motståndsrörelsens podd eftersom innehållet stred mot företagets användaravtal, detta drygt ett år efter att Expo uppmärksammat podden.

Det var i juni förra året som Expo rapporterade att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och Motgift använder det svenskgrundade internetföretaget Soundcloud för att nå ut med sina sändningar.

Företaget svarade i mejl till Expo att de har ett team som ansvarar för plocka bort innehåll som står i strid med användaravtal eller tillämplig lagstiftning. SoundCloud har en tydlig policy i vilken det framgår att det inte är tillåtet att sprida innehåll som är rasistiskt, etniskt eller kulturellt provocerande, eller som uppmanar till våld.

Inte heller är det tillåtet med innehåll som uppviglar till hat på grund etnicitet, kön eller sexuell läggning.

Nordiska motståndsrörelsens podd har nu alltså plockats bort från Soundcloud. Men Nordiska motståndsrörelsen var inte den enda podden på Soundcloud där det hetsas mot minoriteter, där våldsromantiken flödar och där antisemitiska konspirationsteorier lyfts fram.

Liknande innehåll finns även i den nazistiska podden Motgift som fortfarande använder sig av Soundclouds tjänster.

Samtliga programledare i Motgift har en lång historia inom vit makt-miljön och samtliga har varit engagerade i det nu nedlagda nazistiska Svenskarnas parti. I sändningar och på Motgifts sajt uppmanas till högerextrem organisering.

I maj är Motgift en av arrangörerna av Manhemsdagen i Stockholm. På tillställningen ska kända svenska nazister som Stefan Jacobsson, tidigare ledare för Svenskarnas parti, tala. Men även en representant från det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning.

I Motgifts sändningar hyllas nazistiska terrororganisationer som amerikanska The Order och det talas om "raskrig". Det förekommer även rena våldsuppmaningar. I ett avsnitt från december 2014 säger till exempel programledaren Jonas De Geer:

"Faktum är att folk borde ut och hänga folk i lyktstolpar, bränna bilar och skjuta människor."

I sändningarna har även högerextrema medborgargarden hyllats. När fotbollshuliganer attackerade personer som de antog var flyktingar förklarade programledaren Magnus Söderman i Podden:

"Här har vi ju tydligt det som vi talat om tidigare att vi behöver en fascistisk gatuorganisation som inte behöver hålla på med flashiga banderoller och sådant där utan som bara gör det som behöver göras".

För ett par månader sedan gästade den brittiska rasideologen Nick Griffin Motgift. I sändningen hyllade programledaren Magnus Söderman pamfletten "Den Politiska Soldaten" av Derek Holland. Pamfletten beskriver en påstådd antisemitisk världskonspiration och har det rumänska Järngardet som förebild. Järngardet stod för politiska mord och pogromer mot framför allt judar.

I samma program talas det även om ett historiskt och pågående krig mot Europa. Det påstås finnas en judisk agenda eller, som Nick Griffin uttryckte det, ett "talmudhat" mot "vita" och "kristna".

Expo har återigen kontaktat Soundcloud med frågor om hur de bedömt Motgift i relation till sitt eget regelverk men ännu inte fått något svar. Expo har även ställt frågan om varför det dröjde nästan ett år innan företaget konstaterade att Nordiska motståndsrörelsens podd bröt mot användaravtalet.

Nordiska motståndsrörelsens och Motgifts poddsändningar sprids även på Youtube. Företaget vill dock inte kommentera "enskilda klipp eller kanaler".