Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

22-årige Jared Loughner är misstänkt för att i lördags i Arizona ha mördat sex personer och för att ha försökt mörda kongressledamoten Gabrielle Giffords. Dådet har satt igång en debatt i USA om att den hårdföra retoriken inom politiken kan ha påverkat förövaren. Såväl religiösa extremister som högerextrema grupper har reagerat på skjutningarna, rapporterar organisationen Southern Poverty Law Center, som bevakar extremhögern och annan organiserad intolerans i USA.

På White Revolutions webbsida beskrivs Gabrielle Giffords som en "judisk feminist". Det görs även gällande att judar är benägna till massmord och det spekuleras vidare om att även Loughner ska ha varit jude. På andra nazistsajter visas förståelse för illdådet. På det största amerikanska nazistforumet, Stormfront, framförs att inga revolutioner utan blodspill har genomförts. Skribenten refererar till boken the Turner Diaries, som 1995 inspirerade Oklahomasprängaren Timothy Mc Veigh. Boken innehåller beskrivande skildringar över massmord på judar. På andra sajter diskuteras det om skjutningar är en del av en judisk komplott för att möjliggöra inskränkningar av "nationellas" rättigheter. Likande idéer har även framförts om att "vänstern" skulle ligga bakom en sådan konspiration och att den "exploaterar tragedin".

Men det är inte bara inom extremhögern som intoleranta idéer sprids, till exempel menar en skribent på homofobiska Westboro Baptist Church sajt att "skytten var sänd av Gud". Vidare skrivs: "Din federala domare är död och din (bög-främjande, barnadödande, stolta syndare) kongressledamot kämpar för sitt liv. Gud hämnas på detta upproriska hus! WBC ber för er undergång - fler skjutningar, fler döda kroppar dyker upp, unga, gamla, ledare och ofrälsta - alla. Din undergång är över er! "