Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Expo Idag kan på fredagen avslöja att Ubaydullah Hussain på sitt privata facebook-konto återpublicerat hot mot journalister. Hot som han tidigare häktats för. Han skriver:

"E-post som kan fängsla en muslim i Norge" för att sedan återpublicera de hot han är brottsmisstänkt för."

Riktat till en journalist på Aftenposten skriver han:

"När du skriver lögner och saker som är oriktiga så gör du den muslimska befolkningen arg. Både kända och okända muslimer har reagerat starkt på din artikel. Precis som du har gått in i våra bröders privatliv, kan någon gå in i ditt privatliv. Ditt övertramp är så grovt att i denna artikel att du borde vara bekymrad över din säkerhet. (…) Det är väldigt enkelt för folk att hitta var du uppehåller dig."

Han skriver vidare:

"Detta är inget hot, en varning, eller ett mejl för att skrämmas. Jag upplyser dig bara om vad som kan hända på grund av din lögnaktiga artikel. (…) Men om något händer dig kommer jag att le hela vägen till begravningen".

Ubaydullah Hussain kräver även att den aktuella artikeln ska tas bort.

Hilde Haugsgjerd, chefredaktör på Aftenposten säger till Expo Idag att hon ser allvarligt på det inträffade.

– Jag ska titta närmare på detta. Vi tar alla hot mot våra journalister på allvar och polisanmäler dem och följer upp så att ärendet behandlas på rätt sätt. Journalistförbundet har även krävt att det i lagen ska betraktas som speciellt allvarligt att hota journalister.

Haugsgjerd vill dock inte uttala sig specifikt hur de gör i enskilda fall och vill inte kommentera vilka åtgärder tidningen vidtar.

Ubaydullah Hussain återpublicerade även hot mot en journalist på Dagsavisen.

"Att du har snokat i folks privatliv har väckt ilska och du bör inte bli överraskad om något en någon dyker upp i ditt privatliv. Med ord eller handlingar det vet jag inte".

Dagsavisens chefredaktören Kaia Storvik säger att tidningen kommer att kontakta polisen angående att Ubaydullah Hussain återpublicerat hoten. Till Expo Idag säger hon att tidningen polisanmäler alla hot som framförs mot tidningen.

– Vi ser väldigt allvarligt på den här typen av hot. Speciellt när det kommer från en miljö där det är personer som har visat tidigare att hot inte nödvändigtvis stannar vid hot. Det är en miljö där väldigt många är dömda för kriminella handlingar, säger Storvik

Hussain släpptes från häktet i tisdags efter ett beslut från Högsta domstolen. Han misstänks fortfarande brott. Hussain har även hyllat en skjutning mot en synagoga i Oslo och hotat det judiska samfundet.

Ämnen i artikeln