Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Göteborgs tingsrätt dömde på måndagen en 38-årig man till villkorlig dom och dagsböter för fyra fall av hets mot folkgrupp. Samtliga åtalspunkter rör propagandamaterial mannen spridit via den ryska motsvarigheten till Facebook, VK.

Det handlar om nazistiska och antisemitiska inlägg, samt ett där invandrare jämförs med skadedjur. Även ett av de antisemitiska inläggen är avhumaniserande. Det rör sig om en bild med texten ”Good night jewish parasite” (God natt judiska parasiter).

Antijudiska konspirationsteorier

I ett av fallen har mannen delat en video från Youtube där vit makt-bandet Vit Aggression framför låten ”Död åt ZOG”.

ZOG står för "Zionist Occupation Government", på svenska "Sionistisk ockupationsregering", och syftar på konspirationsteorin att det finns en judisk dold makt som styr världen.

Förnekar brott

38-åringen förnekar brott och menar att han inte är politiskt engagerad. Han hävdar att han inte har några åsikter om vare sig invandrare eller judar.

Som förklaring till att inläggen gjorts med hans VK-profil uppger han att hans dator och VK-konto saknar lösenord och det kan vara någon som ”tycker att det är kul att jävlas” med honom.

Tingsrätten valde dock att gå på åklagarens linje och menar att det är fastställt att det var 38-åringen som spridit materialet.

Läs Expos tidigare artiklar om rasismen och hatet som sprids via nätet

Ämnen i artikeln