Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I början av mars öppnade Turkiet sin gräns mot Grekland och uppemot 30 000 flyktingar sökte sig till gränsområdet. Jimmie Åkesson reste då till Turkiet och delade ut flygblad till flyktingar med budskapet: ”Sverige är fullt. Kom inte till oss! Vi kan inte ge dig mer pengar eller erbjuda bostad. Ledsen över det här budskapet” undertecknat: ”Svenska folket, Sverigedemokraterna”.

På sociala medier startades protestgrupper och hashtaggar som #Inteimittnamn, för personer som ville visa sitt avstånd mot SD. Det kom också över 100 anmälningar till Justitieombudsmannen från personer som menade att Åkesson inte hade rätt att påstå att svenska folket skriver under på att Sverige är fullt.

Åkesson deporterades

Med bakgrund av det gjorde advokaten Behrang Eslami en polisanmälan mot Åkesson för osant intygande. Något som Åkesson besvarade med att motanmäla Eslami till Advokatsamfundets disciplinnämnd.

I sitt svar till disciplinnämnden skriver Eslami att han bedömde att Åkessons agerande kunde vara brottsligt och att han då som privatperson ringde polisen. Han betonar också att Jimmie Åkesson blev deporterad av turkiska myndigheter och belagd med inreseförbud då hans agerande var brottsligt i Turkiet.

Jimmie Åkesson åkte ned till Turkiet under parollen "Stäng gränsen!". Foto: Instagram

Åkesson å sin sida menar att polisanmälan är utan grund och ”gjord i syfte att skapa publicitet för egen vinning för Behrang Eslami”. Det är ”djupt oetiskt av en advokat att använda svensk polismyndighet på detta sätt” hävdar han. Detta samtidigt som hans eget agerande fick hård kritik från flera partier som kallade det för "trams" och oseriöst poserande.

Skett utanför advokatverksamheten

Advokatens beslut att polisanmäla Åkesson kan inte anses ha skett inom ramen för hans verksamhet som advokat, skriver nu Advokatsamfundet och avvisar Jimmie Åkessons anmälan till diciplinnämnden. Advokatsamfundets tillsyn gäller endast advokatverksamhet, påpekar de.

”Prövningsavdelningen konstaterar att Behrang Eslamis polisanmälan inte kan anses ha skett inom ramen för advokatverksamheten. Då det inte heller föreligger någon annan grund för prövning, avvisas anmälan.”

Expo har sökt de advokater som deltog i Advokatsamfundets beslut. Den ene har inte återkommit och den andre vill inte ge någon kommentar.

Ämnen i artikeln