Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den som personifierat hånen mot dödsoffren är SD-profilen Kent Ekeroth, som numera är suppleant i Sverigedemokraternas partistyrelse lokalt i Värmdö kommun.

Två av offren kom till Sverige som ensamkommande flyktingar och bodde i Jönköping. I sin rapportering kallade P4 Jönköping männen för ”unga smålänningar” och ”Jönköpingsbor”.

Detta fick Ekeroth att twittra ”Smålänningar” inom citattecken samt en skrattemoji.

Inte ensam

Inlägget har kritiserats från ministrar och toppolitiker både på höger- och vänsterskalan. En del av kritiken kom inifrån SD och från Ekeroths partikamrater i Värmdö. Ekeroth svarade med att det endast rörde sig om ”kritik mot medias språkbruk”, då ”ordet smålänning kanske inte är vad en vanlig svensk förknippar med ensamkommande”.

SD-profilen är dock långt ifrån ensam. På rasistiska och högerpopulistiska sajter, och på sociala medier, finns flera artiklar och inlägg som raljerar om offren och ifrågasätter deras svenskhet. Vissa personer är glada över deras död.

Daniel Frändelöv från vit makt-gruppen Det Fria Sverige, ställer sig bakom Ekeroth i en artikel på deras sajt Svegot. Frändelöv instämmer i det ”underliga” i att kalla ”utländska unga män”, ”omkomna migranter” samt ”ickesvenskar” för smålänningar.

"Betalda med skattepengar"

På sajten Politikfakta, som Expo tidigare uppmärksammat, sprids bilden av de två dödsoffren som ”ensamkommande flyktingbarn” på semester i Iran.

”Troligen var biljetterna betalda med skattepengar i form av bidrag eftersom de båda vuxna männen tack vare den vidriga gymnasielagen gick i skolan tillsammans med svenska barn i Jönköping.” Detta skriver sajten och påpekar att Sveriges Radio varit ”pinsamma” som kallat offren smålänningar.

Artikeln från Politikfakta delas i den privata Facebookgruppen ”Stå upp för Jimmie Åkesson 2022”. Gruppen uppges vara för de som vill ge Jimmie Åkesson stöd och kraft och hoppas att han blir statsminister år 2022.

Gruppmedlemmar kommenterar att offren var ”asylmänniskor” och ”skäggbarn” på semesterresa. ”Tyvärr sörjer jag INTE dem” skriver en man. ”Två mindre att försörja, mer pengar till vården” skriver en annan.

"Självsanering"

Liknande tongångar finns i den privata gruppen ”Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons trogna vänner”. Där kallas artiklarna om offren för ”snyfthistorier” och kommenteras med ”Så mycket sparade skattepengar”. Olyckan var ”Självsanering”, enligt flera medlemmar.

I gruppen ”SD-familjen” kallas offren för ”Afghanska vuxenbarn”. En medlem skriver ”Självsanering är aldrig fel”.

En del av uppgifterna om dödsoffrens bakgrund kommer från ett nu borttaget inlägg av skribenten Erik van der Heeg, som skrivit för bland annat Ledarsidorna och Nyheter Idag. I inlägget gick han igenom de 17 offrens medborgarskap och skrev ut deras förnamn. Erik van der Heeg skrev vidare att den största gruppen av offren var ”åtta ensamkommande flyktingbarn med rötter i Afghanistan som var på väg till Sverige efter att ha semestrat i Iran”.

Uppgifterna spreds i SD-grupper på Facebook. I ”Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons trogna vänner” skriver en man kommentaren: ”Hårt, men 8-0 till Sverige!”. En kvinna fortsätter: ”Då minskar det lite med bidragen”.

Erik van der Heeg tog bort sitt inlägg och skrev sedan ett nytt där han tog avstånd från de som uttryckte glädje över de döda i flygkraschen. Han skrev även att han borde ha formulerat sig annorlunda, eller inte skrivit någonting alls, så nära inpå det inträffade.