Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I den ungerska staden Debrecen beskrev den lokala Jobbik-politikern, Tibor Agoston, Förintelsen som en bluff på ett politiskt möte. Agoston har polisanmälts för att förnekat Förintelsen. På torsdagen skrev Jobbik i ett uttalande att partiet fördömer alla typer av folkmord, och hedrar alla oskyldiga offer. Partiet tillade dock att det samtidigt "beklagar en del av ungerska judar som inte vill hedra Förintelsens offer, utan använda de för sin egen materiella och politiska vinning". Tibor Agoston säger att han ställer sig bakom sitt partis uttalande, rapporterar Politics.hu.

Jobbik sprider frekvent antisemitism och företrädare har tidigare förnekat Förintelsen i parlamentet. Jobbik-ledamoten Tamas Gaudi-Nagy motsatte sig förra året att det skulle skrivas in i läroplanen att skolelever skulle besöka förintelse- och koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.

– Det har framkommit kritik om hur sanningsenligt minnesplatsen beskriver verkligheten, hävdade Gaudi-Nagy.

Jobbiks utrikespolitiske talesperson Marton Gyongyosi har ifrågasatts "judars rätt att tala om Förintelsen". Han har även uppgett att han betvivlar siffran över antalet ungerska judar som mördades under andra världskriget.

Jobbik har också krävt att ungerska judar ska registreras eftersom de utgör en nationell "säkerhetsrisk".

På fredagen planerar Jobbik en demonstration i en före detta synagoga Esztergom, något som väckt starka protester.