Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det högerextrema partiet Jobbik som vid förra valet fick 17 procent av rösterna är ökänt för sin antisemitism och antiziganism. Partiets företrädare har flera gånger väckt uppmärksamhet. Jobbiks partiledare Gabor Vona har bildat en paramilitärgren, det Ungerska gardet, som dock har förbjudits. Paramilitära grupper, ofta knutna till Jobbik, är dock vanliga i romska områden.

Jobbiks utrikespolitiske talesperson Marton Gyongyosi ifrågasatte i februari Förintelsen i en intervju i Judisk krönika. Tidigare har partiets europaparlamentariker lagt förslag om att tvångsdeportera romer till så kallade "skyddsläger" där utegångsförbud skulle råda efter klockan 22.

I april aktualiserade parlamentsledamoten Zsolt Barath en gammal antisemitisk föreställning om judar – som kidnappar barn för att sedan ritualmörda dem i synagogor. Barath tog upp ett gammalt fall från 1800-talet där 11 judar anklagats för att ha begått ett sådant mord på en 14-årig flicka. De judiska männen frikändes, men enligt Barath skedde det på grund av påtryckningar från judiska internationella bankirer som hotade sätta Ungern i konkurs om det skulle bli en fällande dom.

Förra veckan gick tjänstemän i Ungern ut i ett gemensamt fördömande av det etniska våldet och de många antisemitiska angreppen i landet. Samtidigt briserade en ny skandal. En högerextrem sajt publicerade ett certifikat som skulle bevisa att en parlamentsledamot för Jobbik inte bar på judiska eller romska "gener". Det var firman Nagy gen diagnostic som hyr lokaler hos Eötvös Loránd universitetet i Budapest som stått för testet. Nagy gen letade efter 18 genvarianter som de hävdar är karakteristiska för judar och romer. Testet hade gjorts veckor innan lokalvalen 2010.

Efter att ungerska medier nyligen uppmärksammat dokumentet har Ungerns medicinska råd, ETT bett åklagare att inleda en utredning mot Nagy gen. ETT kallar testet för oprofessionellt, etiskt felaktigt och olagligt, rapporterar Nature news.

- ETT:s ståndpunkt är viktig, det har varit många våldsbrott mot romer och många antisemitiska dåd de senaste åren. Politiker som försöker använda sig av gentester för att bevisa att de är "rena ungrare" eldar på rasism, säger forskaren Lydia Gall på Human Righs Watch, till Nature.

Testet har även fått finansiärer dra sig ut ur företaget. Nagy gens hyreskontrakt med Eötvös Loránd universitetet gick ut i månaden. Universitetets talesperson säger att universitetets forskare inte har haft kontakt med Nagy Gen och att de fördömer "missbruk av vetenskapliga resultat för att marknadsföra hat".

Ämnen i artikeln