Journalistförbundets ordförande: ”Ett brott mot demokratin”
Svenska journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén reagerar starkt på de nationaldemokratiska aktivisternas attack mot Expo-journalisterna Daniel Olsson och Daniel Poohl.
Uppdaterad: 2018-01-31, 07:23
Publicerad: 2004-01-27, 13:13
Lästid: 2 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
- Man får ju inte slå någon över huvudtaget och särskilt inte någon som utövar sina demokratiska rättigheter. När det dessutom gäller journalister så är det inte bara ett brott mot personen utan ett brott mot demokratin, säger hon till Expo.
Daniel Olsson och Daniel Poohl var under lördagen ute på uppdrag för tidskriften Expo i syfte att rapportera om ett möte som Nationaldemokraterna höll på Harry Hjörnes plats i centrala Göteborg. I anslutning till mötet knuffades en av journalisterna till marken, medan den andra angreps med sparkar och jagades i ett gatlopp mellan nationaldemokratiska aktivister för att sedan fällas till marken.
- Hade detta hänt på en annan arbetsplats, så hade journalister skrivit mängder av artiklar. Vi journalister måste bli bättre på att skriva om vår egen situation, forsätter Agneta Lindblom Hulthén.
Vanligt med hot från högerextremister
I oktober rapporterade Svenska journalistförbundets medlemstidning Journalisten om att Sverige halkat ned två steg på Reportar utan gränsers ranking över länder med god pressfrihet. Enligt Reportar utan gränser rankas nu Sverige på nionde plats, efter övriga nordiska länder, Belgien, Tyskland och Trinidad och Tobago.
– Att placeringen i Sverige är lägre än grannländerna beror på de nazistattacker på svenska journalister som förekom förra året, sa Soria Blatmann, på Reportrar utan Gränser i Paris till tidningen Journalisten den gången.
Mer legitim måltavla
Agneta Lindblom Hulthén menar att journalister har blivit en mer legitim måltavla överlag. Hon menar att det framför allt är en trend internationellt. Under kriget i Irak skadades och dödades flera journalister i sitt arbete.
En sådan internationell utveckling får även konsekvenser för Sverige, menar hon.
- Det är en stor och sorglig utveckling som vi ser. När det gäller att se en lösning på frågan, så tror jag att den här frågan måste bli en del av den demokratiska debatten, säger Agneta Lindblom Hultén.