Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sedan han öppnade sin advokatfirma i Hamburg 1975 har Jürgen Rieger försvarat en lång rad tyska högerextremister som kommit i klammeri med det egna landets lagar. Till exempel har hans firma försvarat Jürgen Mosler, Thies Christophersen, Michael Kühnen, Thomas Wulff, Horst Mahler - och nu senast den världskände förintelseförnekaren Ernst Zündel.

NPD-kandidat 2005

< Lika känd är Jürgen Rieger för sitt eget långvariga engagemang inom tysk extremhöger och dess parlamentariska gren Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD.
Så sent som hösten 2005 kandiderade Jürgen Rieger för NPD i Hamburg och Mecklenburg-Vorpommern men han förklarades inte valbar, då han bara några månader innan valet dömdes för att hotat en pressfotograf till livet.

I tyska medier är Jürgen Rieger kanske mest känd som talesman för den årlig nazismtmarschen i Wunsiedel. Marschen hålls i augusti till minne av krigsförbrytaren Rudolf Hess och är med sina över tvåtusen deltagare den största återkommande nazistmarschen i Europa. 2005 förbjöds marschen då den ansågs strida mot de hårda och speciella lagar som är till för att försvara den tyska författningen.

 

Från Wiking-jugend till NPD

Jürgen Rieger engagerade sig i början av 1970-talet i nazistiska och numera förbjudna Wiking-jugend och fortsatte in i NPD.
Sedan 1972 är han ordförande i stiftelsen Gesellschaft für biologische Anthropologie, Eugenik und Verhaltensforschung, som bedriver studier i rasbiologi och ”rashygien”.

Han leder också den nyhedniska nazistiska organisationen Artgemeinschaft och är redaktör för organisationens tidning Nordischen Zeitung.

Han är en ofta anlitad talare på högerextrema demonstrationer. Han talade vid förra året valmöte för NPD och på en av demonstrationerna mot den uppmärksammade Wehrmachtutställningen, en turnerande utställning som uppmärksammade den tyska arméns förbrytelser under andra världskriget.

 

Årliga konferenser på Hetendorf

Under åren har Jürgen Rieger blivit en person som tillhandahållit samlingsplatser för högerextrema grupper i Tyskland. 1978 köpte han gården Hetendorf i tyska Niedersachsen som snart blev en viktig samlingsplats för såväl unga som äldre nazister.
Under 1980- och 90-talen arrangerades årliga konferenser på Hetendorf med ideologiska diskussioner, ”germanska tävlingar” och firanden av ”germanska” religiösa högtider som sommarsolståndet.

Konferensen arrangerades av de nyhedniska nazistiska organisationerna Nordiska Ringen och Artgemeinschaft där Jürgen Rieger har ledande positioner.

 

650 hektar ”germanskt jordbruk”

1995 köpte Jürgen Rieger godset Sveneby säteri i Töreboda kommun. Godset på 650 hektar ska ha köpts för 2,2 miljoner tyska mark, drygt tio miljoner svenska kronor. Riegers övertagande av gården uppmärksammades sedan svenska medier avslöjat att gården fick över en miljon kronor i EU-stöd årligen för att bedriva ”ekologiskt jordbruk och rasmässig djurhantering”.

Gården uppmärksammades på nytt när Expo i november 2003 avslöjade att flera ledande personer inom nazistiska Svenska motståndsrörelsen och Nationell ungdom flyttat in. Det ledde till att rörelsens aktivistcentrum försköts till kommunerna runtomkring.
Natten efter Salemmarschen en månad senare brann delar av godset och vänsterextrema grupper tog på sig ansvaret. Men ingen kunde dömas för det misstänkta attentatet.

 

Paraderade i arméfordon med SS-symboler

Jürgen Rieger har dömts vid flera tillfällen. 1974 dömdes han för misshandel sedan han gått till attack mot demonstrerande antifascister med en yxa. 1993 dömdes han till dryga böter sedan han brutit mot lagen mot användande av ”verfassungsfeindlicher Symbole” (ungefär: författningsfientliga symboler). Bakgrunden var att Jürgen Rieger paraderat i ett tyskt krigsfordon med SS-runan på sidorna genom staden Reinbek utanför Hamburg.

I mars 2003 dömdes han till böter för ”Volksverhetzung”, den tyska motsvarigheten till hets mot folkgrupp. Då hade Rieger kallat en kemist till en rättegång mot nynazisten Thomas Wulff. Kemisten hävdade att giftgasen Zyklon B aldrig hade använts i koncentrationslägret Auschwitz.

I juli 2005 dömdes Rieger efter att ha hotat en pressfotograf till livet.

- Jürgen Rieger agerar i bakgrunden. Men han är tveklöst en av Tysklands viktigaste högerextremister, förklarade Andrea Röpke vid tidningen ”Blick nach Rechts” i en intervju i Svenska dagbladet november 2003.