Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Normalstraffet för det här brottet är fängelse och det här fallet är så pass allvarligt och det är så många djur som drabbats. Djuren har utsatts för ett lidande som varken varit obetydligt eller tillfälligt, säger kammaråklagare Mats-Olof Johansson till Expo.

Lång rättegång
Enligt rättegångsplanen skulle förhandlingarna ha avslutats redan under måndagen med en extra reservdag inplanerad för tisdagen. Men tolkningsprocessen och Jürgen Riegers många extrainkallade vittnen och åberopande av handlingar gjorde att förhandlingen kunde avslutas först igår, onsdag.
Rieger står åtalad för omfattande misskötsel av djuren på Sveneby säteri, gården som tidigare utgjorde bas för nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen. Åtalet rör djurplågeri under hösten 2000 till januari 2001 och kan som mest leda till fängelse i två år.

”Politisk förföljelse”
Jürgen Rieger nekar till brott och skyller de missförhållanden som varit på gården och på enskilda anställda.
Han ser åtalet som en förevändning från kommunens sida att få bort honom från säteriet.
- Det här är bara politiskt förföljelse ingenting annat, sa han till Sveriges radio Skaraborg när rättegången startade i förra veckan.

Grov oaktsamhet
Enligt kammaråklagare Mats-Olof Johansson rör det sig om att Jürgen Rieger visar grov oaktsamhet mot de kreatur han handskats med på gården. Kommunens tjänstemän fann självdöda kor på gården, avmagrade djur som inte fått tillräckligt med foder och vatten samt djur som låg smutsiga i eget gödsel. De 350 kreaturen tvångsomhändertogs av myndigheterna redan för fem år sedan och har redan avlivats eller sålts vidare. Sedan dess har Sveneby Säteri varit förvägrat att driva djurskötsel. Ett beslut som Rieger drivit hela vägen upp till regeringsrätten.

Förmildrande omständigheter
Åtal väcktes mot Jürgen Rieger först förra året. Då hade processen pågått i flera år. Det kan vara en omständighet som gör att Mariestads tingsrätt dömer Rieger till en icke frihetsberövande påföljd vid eventuell fällande dom. Detsamma gäller, enligt Mats-Olof Johansson om en fällande dom skulle leda till konsekvenser för Riegers arbete som advokat i hemlandet.
- Om han blir utesluten ur det tyska advokatsamfundet är det något man måste ta hänsyn till, säger Mats-Olof Johansson.

Dom avkunnas i Mariestads tingsrätt om tre veckor, den 22 februari.