Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Jag delar deras upprördhet och har stor förståelse för och känner stor sorg över att många människor som tidigare i sitt liv och även i dag inte fullt ut blir respekterade som medborgare, nu får sitt förtroende för myndigheterna väldigt skadat, sa justitieministern Beatrice Ask till TT igår.

Uttalandet gjordes vid riksdagens frågestund. Det har nu gått fyra dagar sedan polisens registrering av tusentals romer avslöjades av DN. Ask lovade också att problemet kommer att tas itu med.

- Mitt ansvar och löfte till dem är att säkerställa att alla fakta kommer upp på bordet och att vi reder ut detta på ett bra sätt. Det ska också vara transparent så de kan följa vad som sker, sa hon till TT.

Beatrice Ask gav även på riksdagens frågestund beskedet att bildandet av en parlamentarisk integritetskommision kommer att presenteras inom några veckor.

I ett framträdande i SVT:s Gomorron Sverige igår medgav justitieministern att registreringen bottnar i antiziganasim.

- Det ligger ju i botten. Annars håller man inte på på det här sättet. Det är åtminstone vad man anar när man set vad som har förekommit.

Ask bad också om ursäkt för registreringen av romer och tillade att en granskning om vem som är ansvarig kommer att göras .

- Å Sveriges vägnar ber jag naturligtvis om ursäkt. Mitt ansvar just nu är att säkerställa att detta utreds i alla delar och att vi kan hantera detta i ordnade former, sa till SVT.

Riksdagens nätverk för romska frågor, i vilket alla partier förutom Sverigedemokraterna ingår, har kritiserat polisens registrering och menar att den riskerar att öka avståndet mellan romer och majoritetssamhället. Nätverket uppmanar regeringen att lägga fram en handlingsplan för hur strukturell rasism inom poliskåren kan motarbetas. Nätverket kräver och att det tillförsäkras att ett liknande register inte sker i framtiden, rapporterar DN.

Två oberoende myndigheter, Säkerhets- och integritetsnämnden samt Datainspektionen, har inlett en granskning av registreringen. Justitieministern underströk att det är viktigt att resultat inhämtas innan beslut om ytterligare åtgärder tas.

Polisens registrering av romer har väckt starka känslor. Expo Idag rapporterade igår att polismyndigheterna i Skåne och Västra Götaland har anmälts av Föreningen Kulturgruppen för resandefolket. I måndags hölls en protest mot Skånepolisens register. På fredagen hålls en ny demonstration mot kartläggningen av romer på Mynttorget i Stockholm.

Ämnen i artikeln