Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Kampanjen "Stoppavåldtäkterna.nu" uppges på sin hemsida ha som syfte att motverka våldtäkter – något som i första hand ska ske genom att sprida flygblad och klistermärken. För att kunna bekosta tryckning av klistermärken samlas det in pengar i kampanjens namn. Målet uppges vara att samla in 50 000 kronor – när 20 000 kronor nåtts ska klistermärken tryckas.

För en oinsatt kan Stoppavåldtäkterna.nu ge intryck av att vara politiskt obunden kampanj. Än så länge finns ingenting på sidan som uttryckligen knyter den till någon främlingsfientlig organisation. Men kampanjen presenterades under nazistiska Folkfrontens nationaldagsfirande. Dagen därpå lanserades den också på det högerextrema internetforumet Nordisk.nu av en person som sympatiserar med Folkfronten, och som säger sig stå bakom sidans innehåll. Han skriver på Nordisk.nu att det i nuläget inte finns några organisationer knutna till kampanjen, men att sponsorer kommer att få möjlighet att länka till sina sidor från Stoppavaldtakterna.nu.

Typisk argumentation

Texten på kampanjsidan är på många sätt typisk för högerextrema gruppers sätt att argumentera kring våldtäkter. Ett viktigt motiv för grupperna när de tar upp ämnet våldtäkter brukar vara att utmåla invandrare som våldtäktsmän och mer våldsbenägna än andra män. För närvarande saknas en direkt sådan koppling på Stoppavaldtakterna.nu.

När kampanjen presenterades på Nordisk.nu återgavs dock texten från hemsidan, och då fanns en formulering om att "antalet våldtäkter ökar expansionellt från år till år och har gjort så sedan Sverige blev en mångkultur." Den formuleringen är borttagen på Stoppavaldtakterna.nu. Där står det enbart att "antalet våldtäkter ökar expansionellt från år till år".

På hemsidan påstås också att samhället inte agerar för att minska våldtäkterna och uppmärksamma frågan. "Ingen av massmedias många redaktioner tar upp den. Den döljs, tystas ner, eller glöms bort", står det på sidan. Det påstås också att de etablerade politiska partierna inte engagerar sig i frågan.

Hänvisar till rapporter

I texten hänvisas även till siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå, samt en EU-undersökning som presenterades tidigare i år, där elva EU-länder granskats och Sverige visade sig vara det land som hade flest anmälda våldtäkter. Den aktuella undersökningen kritiserades kraftigt av just Brå när den presenterades.

"Grekland har bara några hundra våldtäkter om året anmälda, vi har 5 000. Det måste man förstå att det inte speglar verkligheten", sa Klara Hradilova-Selin, utredare på Brå, till Dagens Nyheter ("Sverige i topp över anmälda våldtäkter", 090428).

Antalet anmälda våldtäkter i Sverige har ökat kraftigt de senaste decennierna, men Hradilova-Selin gav flera tänkbara förklaringar, bland annat att våldtäktslagstiftningen i Sverige förändrats, samt att forskarna i dag tror att kvinnor i högre utsträckning anmäler när de utsatts för övergrepp.

EU-studien visade också att av hundra granskade anmälningar i Sverige gick bara 13 till åtal. I samma artikel förklarade justitieminister Beatrice Ask att hon var bekymrad över studien.

"Vi har anslagit närmare en miljard kronor för arbete på just det området och vi har två handlingsplaner där vi arbetar med bättre arbete från polisen både när det gäller bemötande och utredning och annat, och vi har också en utvärdering av lagstiftningen på gång", sa hon.

Kampanjen Stoppavåldtäkterna.nu har dock uppenbart sympatisörer i vit makt-rörelsen. På söndagkvällen, drygt två veckor efter att kampanjen presenterats för Folkfronten och därefter lanserats på Nordisk.nu, hade den enligt en insamlingsbarometer på hemsidan fått in cirka 14 000 kronor.